Μόλις ολοκληρώθηκε η εξαετής ανακατασκευή που στοίχισε 30 εκατομμύρια στερλίνες και το St Fagans κέρδισε το βραβείο του μουσείου της χρονιάς για την εξαιρετική φαντασία και την καινοτομία του έργου.

Το βραβείο, αξίας 100.000 λιρών είναι το μεγαλύτερο βραβείο τέχνης στη Βρετανία. Το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας, που συνήθως αναφέρεται ως St Fagans είναι ένα υπαίθριο μουσείο στο Κάρντιφ, το οποίο είναι αφιερωμένο στον ιστορικό τρόπο ζωής, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της Ουαλίας. Αποτελείται από περισσότερα από σαράντα αναπαλαιωμένα κτίρια από διάφορες τοποθεσίες της Ουαλίας και βρίσκεται στη γη του Κάστρου St Fagans, κτίσμα της ελισαβετιανής εποχής. Το μουσείο θεωρείται από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το St Fagans National Museum of History ξεκίνησε να λειτουργεί το 1946, όταν ο κόμης του Plymouth δώρισε τη γη και το κάστρο του. Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1948, υπό την επωνυμία του Ουαλικό Λαϊκό Μουσείο. Το υπαίθριο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας του St. Fagans περιλαμβάνει ιστορικά κτήρια που μεταφέρθηκαν από όλη την Ουαλία, όπως ένα αγρόκτημα, ένα βυρσοδεψείο, μύλοι και ένα παρεκκλήσι, ενώ η  γύρω περιοχή είναι πολύ δημοφιλής στους πεζοπόρους.

Για την ανάπλαση του μουσείου εργάσθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και εθελοντές. Η κουλτούρα και η πολιτιστική ταυτότητα της Ουαλίας αντανακλώνται στο υπαίθριο μουσείο και θεωρείται ως ένα από τα πιο φιλόξενα και ελκυστικά μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μουσείο είναι σε συνεχή, ζωντανή συνομιλία με την κοινή ιστορία, τον πολιτισμό και τις εμπειρίες των επισκεπτών και κατοίκων, ενώ στα πενήντα και πλέον κτίριά του ο επισκέπτης κάνει μια βόλτα στην ουαλική ιστορία, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα.

Το St Fagans κέρδισε σε μια λίστα με πολλά αξιόλογα μουσεία όπως τα V & A Dundee, το Pitt Rivers στην Οξφόρδη, το HMS Caroline στο Μπέλφαστ και η σύγχρονη γκαλερί τέχνης Nottingham. Είναι το πιο πολυσύχναστο αξιοθέατο της Κληρονομιάς της Ουαλίας.