Η Ευρώπη είναι σε καραντίνα ξανά αλλά υπάρχει ένας και μοναδικός ασφαλής και παρήγορος τρόπος να απολαύσετε την τέχνη. Από τον Μάρτιο, ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί και μουσεία παγκοσμίως προσφέρουν ψηφιακά και δωρεάν το περιεχόμενό τους και η Ολλανδία πρωτοπορεί αυτή τη φορά με το παράδειγμά της που δεν είναι άλλο από το να φέρει στο σπίτι μας το έργο ενός από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες στον κόσμο, του Βίνσεντ Βαν Γκογκ μέσα από χίλια και πλέον έργα του.

Για την ψηφιακή πλατφόρμα που είναι ήδη ανοιχτή στο κοινό συνεργάστηκαν όλα τα ολλανδικά μουσεία που έχουν τους πίνακές του στην κατοχή τους. Χτίζοντας την ψηφιοποιημένη συλλογή που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια από το Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ, σχεδόν τα μισά από τα μετα-ιμπρεσιονιστικά έργα αυτού του παραγωγικού καλλιτέχνη είναι πλέον διαθέσιμα για προβολή – με επιστημονικά σχόλια – από την ασφάλεια του σπιτιού σας.

Ο Βαν Γκογκ έζησε από το 1853 έως το 1890, αλλά η πλειονότητα των διάσημων ζωγραφικών του έργων ολοκληρώθηκε στα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του. Πολλές από αυτές τις 860 ελαιογραφίες – με τη χαρακτηριστική παχιά, λυρική πινελιά του είναι διαθέσιμες για προβολή μέσω του Van Gogh Worldwide.

Αν και ο Βαν Γκογκ ήταν πιο γνωστός για αριστουργηματικές ελαιογραφίες όπως το The Starry Night, ήταν επίσης παραγωγικός καλλιτέχνης. Αξίζει να εξερευνήσετε τα μολύβια και τα χαρτιά του, τα σχέδια και τα κάρβουνα. Απεικονίζουν τοπία καθώς και συναισθηματικές φιγούρες από την καθημερινή ζωή του Βαν Γκογκ. Το Van Gogh Worldwide παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτά τα έργα τέχνης και τον καλλιτέχνη πίσω από αυτά. Κάποιος μπορεί επίσης να βρει πληροφορίες για το μουσείο που φιλοξενεί το κάθε έργο, λεπτομέρειες για αποκαταστάσεις, να δει την πίσω όψη κάθε πίνακα και άλλες επιμελητικές σημειώσεις.

Προς το παρόν, το Van Gogh Worldwide περιλαμβάνει μόνο έργα που υπάρχουν σε ολλανδικά μουσεία. Τα ιδρύματα αυτά περιλαμβάνουν το Μουσείο Van Gogh, το Μουσείο Kröller-Müller, το Rijksmuseum, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης και το Μουσείο Boijmans Van Beuningen. Πολλά άλλα έργα του Βαν γκογκ μπορούν να προβληθούν στο διαδίκτυο μέσω των ιστότοπων των μουσείων που είναι διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο. Η προσθήκη αυτών των έργων στη βάση δεδομένων είναι ένας μελλοντικός στόχος του έργου. Η δημοφιλής γοητεία με τον Βαν Γκογκ αντέχει και ωθεί το έργο σε ανάπτυξη. Τώρα οι λάτρεις της τέχνης παγκοσμίως μπορούν να απολαύσουν τον εθνικό θησαυρό της Ολλανδίας που δεν είναι άλλος από τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Μπορείτε να δείτε τα έργα εδώ