Στο πέμπτο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Τα ορφανά του 1821: Ιστορίες  Αμερικανικού Φιλελληνισμού», τα τρία ναυτικά νησιά, η Ύδρα, οι Σπέτσες και τα Ψαρά,  γίνονται το δίχτυ ασφαλείας γύρω από την ελληνική Χερσόνησο.

Η Υψηλή Πύλη όμως αντεπιτίθεται, έρχεται η καταστροφή της Κάσου και τον Ιούνιο του 1824 επίλεκτοι Οθωμανοί στρατιώτες αποβιβάζονται αιφνιδιαστικά στα Ψαρά. Σκηνές παρόμοιες με όσες είχαν συμβεί στη Χίο, δύο χρόνια νωρίτερα, επαναλαμβάνονται.

Εκατοντάδες Ψαριανοί χάνονται στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, ενώ ανάμεσα στους λίγους τυχερούς που καταφέρνουν να διαφύγουν σε άλλα νησιά, είναι και ο εξάχρονος Γιώργος Σαρηγιάννης (Georges Sirian). Τον μικρό τον ανακαλύπτουν παρακείμενα πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που είχαν σταλεί στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος κι έτσι βρίσκεται να προσφέρει ανεπίσημα τις υπηρεσίες του στο θρυλικό πολεμικό πλοίο USS Constitution.

Όταν ο Σίριαν φτάνει στην κατάλληλη ηλικία, υπηρετεί στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, με την ειδικότητα του Πολυβολητή, με πάθος και αφοσίωση, για 52 ολόκληρα χρόνια.

Με γυρίσματα στο Πόρτσμουθ της Βιρτζίνια και στα Ψαρά, σε εμβληματικά σημεία για την  ιστορία του George Sirian, ξετυλίγεται άλλη μία από τις συναρπαστικές διαδρομές ορφανών Ελληνόπουλων, την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, που στάθηκαν τυχερά και γλίτωσαν από τις θηριωδίες των Τούρκων.

Δείτε το 5ο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Τα  ορφανά του 1821: Ιστορίες  Αμερικανικού Φιλελληνισμού» την Κυριακή 8 Αυγούστου και κάθε Κυριακή στις 20:00 στην ΕΡΤ2

Διάρκεια: 50 λεπτά

Επιστημονική επιμέλεια: Ιάκωβος Μιχαηλίδης/ Μανώλης Παράσχος

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζησόπουλος

Παραγωγοί: Πέτρος Αδαμαντίδης, Νίκος Βερβερίδης

Διαθέσιμο στο ERTFLIX