Στο τρίτο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Τα ορφανά του 1821: Ιστορίες  Αμερικανικού Φιλελληνισμού», το κάλεσμα της Επανάστασης ηχεί στην προνομιούχα και πλούσια Χίο. Όταν τα νέα, όμως, φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη, ο σουλτάνος εξαγριώνεται. Ισχυρές οθωμανικές δυνάμεις αποβιβάζονται στο νησί τον Απρίλιο του 1822. Η ανηλεής σφαγή των Χιωτών αποτελεί την πλέον αποτρόπαια πράξη της επαναστατικής περιόδου.

«Αγαπητό μου παιδί, η αδελφή σου και εγώ θα αναγκαστούμε να φύγουμε από εδώ αύριο πρωί… Να προσέχεις, να είσαι πάντα καλό παιδί τώρα που φεύγω…». Με αυτά τα συγκινητικά λόγια αποχαιρετά τον γιο της Γεώργιο Καλβοκορέση η μητέρα του λίγο πριν πάρει, μαζί με την αδελφή του, τον δρόμο της αιχμαλωσίας στην Ανατολία.

Μερικά χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια των Καλβοκορέσηδων ζει ο Χριστόφορος Πλάτων Καστάνης. Ο Σουλεϊμάν Αγάς, Τούρκος Χιώτης που έμενε στο Κάστρο, τον αγοράζει για 50 γρόσια και ένα κομμάτι αρνίσιο κρέας.

Ο Κωνσταντίνος και ο Παντιάς Ράλλης, από επιφανή οικογένεια του νησιού, κατορθώνουν να καταφύγουν τελικά στη Μάλτα. Μαζί τους είναι και ο 16χρονος Νικόλαος Πετροκόκκινος καθώς και ο Αλέξανδρος Πασπάτης.

Έξι μήνες περίπου μετά τη μεγάλη σφαγή, ο Γεώργιος Καλβοκορέσης μαζί με άλλα Ελληνόπουλα, αρκετά από τα οποία ορφανά, επιβιβάζονται στο αμερικανικό πλοίο Μαργαρίτα και αναχωρούν για τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Μέσα στη γενική καταστροφή, η ελπίδα ξεπρόβαλε και πάλι στα μάτια λίγων μικρών παιδιών που γλίτωσαν από την τραγωδία.

Δείτε το τρίτο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Τα  ορφανά του 1821: Ιστορίες  Αμερικανικού Φιλελληνισμού» την Κυριακή 25 Ιουλίου και κάθε Κυριακή στις 20:00 στην ΕΡΤ2

Διάρκεια: 50 λεπτά

Επιστημονική επιμέλεια: Ιάκωβος Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζησόπουλος

Παραγωγοί: Πέτρος Αδαμαντίδης, Νίκος Βερβερίδης

Διαθέσιμο στο ERTFLIX