Το δεύτερο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Τα  ορφανά  του 1821: Ιστορίες  Αμερικανικού Φιλελληνισμού» εστιάζει στο μοναδικό κίνημα του Φιλελληνισμού και στην ιστορία ορφανών Ελληνόπουλων που μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης στις ΗΠΑ.

Ο παγκόσμιος θαυμασμός για την Ελληνική Επανάσταση, που ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα της Ευρώπης και εξαπλώθηκε έως και την Αμερική, παίρνει σύντομα τα χαρακτηριστικά έμπρακτης υποστήριξης των επαναστατημένων Ελλήνων.

Η αγάπη για την αρχαία Ελλάδα και οι εντυπώσεις περιηγητών όπως ο Μπάιρον, ο Σατωμπριάν, ο Μπαρτελεμύ και ο Βίνκελμαν γνώρισαν μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη αλλά και στην αμερικανική ήπειρο.  Ο Τζωρτζ Τζάρβις, ο Γιόναθαν Πέκκαμ Μίλλερ και ο Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου αναδείχθηκαν στις τρεις σημαντικότερες μορφές Αμερικανών Φιλελλήνων, που ήρθαν στην ελληνική Χερσόνησο για να βοηθήσουν στον Αγώνα. Μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες των Αμερικανών στην Ελληνική Επανάσταση ήταν η διάσωση και η μεταφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 40 ορφανών Ελληνόπουλων.

Με γυρίσματα στην Ουάσιγκτον, Βοστώνη αλλά και στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, με συνεντεύξεις από απογόνους, διακεκριμένους επιστήμονες και πλούσιο αρχειακό υλικό, η συγκλονιστική και άγνωστη ιστορία των ορφανών Ελληνόπουλων ξεδιπλώνεται σταδιακά σε αυτή την πρωτότυπη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ.

Δείτε το δεύτερο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Τα  ορφανά του 1821: Ιστορίες  Αμερικανικού Φιλελληνισμού» την Κυριακή 18 Ιουλίου και κάθε Κυριακή στις 20:00 στην ΕΡΤ2

Διάρκεια: 50 λεπτά

Επιστημονική επιμέλεια: Ιάκωβος Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζησόπουλος

Παραγωγοί: Πέτρος Αδαμαντίδης, Νίκος Βερβερίδης

Διαθέσιμο στο ERTFLIX