Τα βιβλία συχνά λένε ότι είναι ιστορίες για το μυαλό. Και το μυαλό μας έχει ανάγκη την καλή αφήγηση. Διαβάζουμε για να ταξιδεύουμε. Διαβάζουμε για να ξεφεύγουμε. Διαβάζουμε για να χαλαρώνουμε. Διαβάζουμε για να ζήσουμε πολλαπλές ζωές.

Τα βιβλία σε πάνε παντού και με αυτή τη σκέψη το Public φέτος δημιούργησε ένα νέο κατάλογο με πρωταγωνιστή το βιβλίο. Όλες οι αναγνωστικές προτάσεις συγκεντρωμένες ανά θεματική για εύκολη περιήγηση, αποτελούν πρόταση της καταρτισμένης ομάδας βιβλίου του Public, η οποία εργάζεται καθημερινά στα βιβλιοπωλεία και στα γραφεία. Περιτριγυρισμένοι καθημερινά από λέξεις, παθιάζονται με κάθε νέα ή παλαιότερη ιστορία και αναγνωρίζουν τα μικρά ή μεγάλα διαμάντια που κυκλοφορούν στο πεδίο των εκδόσεων.

Τους βλέπεις με τις πορτοκαλί τους μπλούζες ανάμεσα στους διαδρόμους να τακτοποιούν βιβλία, να τα συγκεντρώνουν σε στοίβες για να τα τοποθετήσουν στην περίοπτη θέση: στα ράφια και στις ειδικές προθήκες. Μια πορτοκαλί σημαδούρα μέσα στον χώρο, ένας φωτεινός φάρος. Περιφέρεσαι στους διαδρόμους, διαβάζεις οπισθόφυλλα, κοιτάς τις νέες κυκλοφορίες, ξεφυλλίζεις παλιά αγαπημένα και ξαφνικά βουλιάζεις σε ένα μαγευτικό λαβύρινθο εξωφύλλων. Νέες αγάπες, νέες ιστορίες, νέες διαδρομές. Εκείνη είναι η στιγμή που ψάχνεις τον φάρο σου: τον άνθρωπο με το πορτοκαλί μπλουζάκι που διακριτικά στέκεται στο πλευρό σου ώρα τώρα δίχως παρεμβάσεις, μόνο για να είναι δίπλα σου την ώρα της απόφασης. Ξαφνικά γίνεται ο άνθρωπός σου. Γιατί γνωρίζει, γιατί έχει σχεδόν καταβροχθίσει όλα τα βιβλία. Τα αγαπάει απόλυτα όσο και εσύ. Άλλωστε δεν βρίσκεται τυχαία εδώ.

Ζητάς τη γνώμη του δείχνοντας ένα βιβλίο που έχεις παλιότερα φλερτάρει, και εκείνος σε οδηγεί στον διάδρομο με τους θησαυρούς που ήξερε ότι αναζητούσες αλλά δεν είχες βρει τις λέξεις να περιγράψεις. Το έχει βρει. Στο έχει προτείνει. Και εσύ το απολαμβάνεις, ταξιδεύοντας σε κάθε του σελίδα.  Πρόταση της καταρτισμένης ομάδας. Που παθιάζεται με κάθε ιστορία. Και είναι εκείνη, που δημιούργησε για σένα έναν λογοτεχνικό παγκόσμιο χάρτη.

Θα τον ευχαριστήσεις όταν τον ξαναδείς την επόμενη φορά.

Οι προτάσεις αυτές συγκεντρώθηκαν σε έναν 68σέλιδο κατάλογο που σε περιμένει τόσο στα καταστήματα των Public όσο και διαδικτυακά, να τον ξεφυλλίσεις, και να επιλέξεις το βιβλίο με το οποίο θα ταυτιστείς περισσότερο ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία, από ελληνική πεζογραφία, αστυνομικά και θρίλερ που θα διαβάσεις με κομμένη την ανάσα, βιβλία ιστορίας και επικαιρότητας, well being, επιλογές κλασσικών του 20ου και του 21ου αιώνα, βιβλία που διερευνούν τα άδυτα των επιχειρήσεων και των οικονομικών κρίσεων, βιβλία μυστηρίου και φαντασίας που πρόσφατα κυκλοφόρησαν ή που επανήλθαν στο προσκήνιο μετά την πανδημία, graphic ιστορίες, αλλά και παιδική και εφηβική λογοτεχνία χωρισμένη ηλικιακά.

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα γίνεται στα βιβλία που μπορεί έξοχα να αποτελέσουν ένα υπέροχο δώρο. Γιατί το βιβλίο προσφέρει το δώρο της συντροφιάς στις ώρες της μοναξιάς, το δώρο του ταξιδιού και της ελευθερίας, το δώρο της γνώσης στις ώρες της αναζήτησης.

Και αν φέτος δεν μπορείς να ταξιδέψεις, το Public συγκέντρωσε αγαπημένους τίτλους από συγγραφείς ανά τον κόσμο που συνθέτουν έναν λογοτεχνικό παγκόσμιο χάρτη για να ταξιδεψεις στις σελίδες τους. Παράλληλα, δίνει βήμα σε διακεκριμένους Έλληνες εκδότες να προτείνουν αγαπημένους τίτλους βιβλίων που κυκλοφορούν από άλλους εκδοτικούς οίκους, ενώ περιλαμβάνει και προδημοσίευση του νέου βιβλίου του Βερολινέζου συγγραφέα Σεμπάστιαν Φίτσεκ «Πείραμα Μνήμης», σε μετάφραση της βραβευμένης με Public Book Award μετάφρασης, Δέσποινας Κανελλοπούλου.

Το εξώφυλλο του καταλόγου έχει φιλοτεχνήσει ο εικονογράφος Χρήστος Κούρτογλου. Ένα όμορφο κολάζ στοιχείων με πρωταγωνιστή το βιβλίο και το ταξίδι που σου υπόσχεται, ενώ η συντακτική ομάδα του ελculture επιμελήθηκε το περιεχόμενό του.

Αυτός ο κατάλογος είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει την πυξίδα στο δικό σου λογοτεχνικό χάρτη. Βιβλία που θα σε ταξιδέψουν από όπου κι αν βρίσκεσαι…

Γιατί τα βιβλία σε πάνε παντού.

Ξεφύλλισε τον κατάλογο online