Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών θα ανοίξει για το κοινό η ατομική έκθεση γλυπτικής της Βαρβάρας Σπυρούλη, με τίτλο «Χωροδυναμικά πεδία» την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου μεταξύ 11:00 – 21:00. Συγκεκριμένα στην έκθεση θα παρουσιαστεί μια ενότητα γλυπτών  από συρμάτινα και  μεταλλικά πλέγματα με λεπτούς φλοιούς ξύλων ανοιχτού χρώματος. Τα χρώματα όπου υπάρχουν, λειτουργούν σαν στίξεις και υπαινιγμοί. Η εικαστικός  είναι σαν να διακεντά με τη σκέψη, με την αισθαντικότητα και με τη φαντασία της το κενό, στα υποβλητικά της αυτά έργα, προσδίδοντάς τους ένα εσωτερικά λαβυρινθώδη κι αβαρή όγκο, με διάφανη ωστόσο σωματικότητα και φωταύγεια υπόστασης. Σε κάθε ενότητα έργων που παρουσιάζει γίνεται αντιληπτό πως εκείνο που κυρίαρχα την απασχολεί είναι οι σχέσεις ορατού και αθέατου, δομών και επιφανειών, ύλης και χώρου, νομοτελειών και συγκυριών, οντολογίας και φαινομενολογίας, ιδιοτήτων και ενεργειών.

Ο εικαστικός προβληματισμός της εικαστικού εστιάζεται με διαφορετικό πάντοτε τρόπο, τόσο στα παλαιότερα όσο και στα πιο πρόσφατά της έργα στην έννοια της διαμεσότητας. Το φως και οι σκιάσεις, οι εγγύττητες και οι αποστάσεις, τα μεγέθη και οι εντυπώσεις που προκαλούνται στο βλέμμα του παρατηρητή, μέσα από τη σχετικότητα της θέσης του και της αντίληπτικότητάς του, από τη μία παράμετρο. Η άλλη παράμετρος αφορά τον ρόλο της ενσυναίσθησης, σχετικά με το οπτικό άνοιγμα που διαμορφώνεται εκ μέρους του θεατή.

Στα έργα αυτά της Βαρβάρας Σπυρούλη εκτός όλων των άλλων, γίνονται αλληγορικά έμμεσες αντιστοιχίες, τόσο με τη φύση του υποσυνειδήτου, όσο και με την περιβαλλοντική επίσης φύση. Το πιο σημαντικό ωστόσο γνώρισμα είναι, ότι ασκείται μέσα από τα συγκεκριμένα γλυπτά και μάλιστα χωρίς κραυγές ή ρητορείες, κοινωνική κριτική. Αυτή αφορά τις «δικτυώσεις» και παράλληλα τις διαδικτυακές σχέσεις, τις αλληλεξαρτήσεις και τις επενέργειες της «ύλης» οποιασδήποτε μορφής, χωρίς εξωραϊσμούς. Οι αλληγορίες αυτές βλέπουμε να προεκτείνονται,  στηλιτεύοντας  ως «δίκτυα» τα επιτεύγματα (όχι μόνο τα τεχνολογικά), που υποτίθεται πως διασώζουν αλλά στην ουσία ναρκοθετούν ελευθερίες, καταλύοντας με προσχήματα σωτηρίας ή ευδαιμονίας, παλαιότερες ανθρώπινες διεκδικήσεις και κατακτήσεις.

Συναναστρεφόμαστε ηθελημένα ή αθέλητα μέσα από δίκτυα επικοινωνίας που μας ποδηγετούν και μας ομαδοποιούν. Ερχόμαστε σε επαφή, όπως υποδηλώνουν τα έργα της Β. Σπυρούλη, με «δίκτυα» ανταλλαγών και συστημάτων ζωής, αλλά και διαμόρφωσης αντιλήψεων. Η φύση των «δικτύων» μιας τέτοιας «ύλης» αντικατοπτρίζεται ευρύτερα στις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές μας. Αντανακλούν νοοτροπίες και μεθοδεύσεις, όπως φαίνονται σε πολλές από τις κοινωνικές δομές, τους οικονομικούς συσχετισμούς, παραπέμποντας ακόμη και στις διακρατικές, άλλοτε πάλι στις πολιτικές τακτικές που ακολουθούνται ή εφαρμόζονται σε πολλά πλάτη και μήκη του κόσμου, με τις ορατές και τις αθέατές τους όψεις, με τις σκιάσεις και με τα διάφορα επίπεδα «συντελεστών», εκεί όπου έχουμε δει ορισμένα από τα «πλέγματα» να μετατρέπονται μέχρι και σε επιτελεστικές πλεκτάνες, κάτω από οποιαδήποτε προσχήματα, εσχάτως μάλιστα και χωρίς αυτά, δυστυχώς, τα προσχήματα.

 

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο και κείμενο της ιστορικού της τέχνης Αθηνάς Σχινά, από όπου και προέρχονται τα παραπάνω αποσπάσματα.

Λίγα Λόγια για τη Βαρβάρα Σπυρούλη

Πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο τμήμα της Ζωγραφικής. Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο  τμήμα της Αρχιτεκτονικής.

1986 – 1991: Σπουδές ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ,  με δάσκαλο τον Ν.Κεσσανλή και τον Τ. Πατρασχίδη. Παράλληλες σπουδές, διάρκειας δύο ετών, και ενός έτους αντίστοιχα, στα εργαστήρια γλυπτικής του Γ. Νικολαϊδη και λιθογραφίας του Θ. Εξαρχόπουλου.

2001 – 2003: Μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμός του Χώρου με θέμα Εικονική Πραγματικότητα και τέχνη (virtual reality and art). Επιβλέποντες  καθηγητές, Δ. Παπαλεξόπουλοs, Κ. Μωραΐτης, Δ. Χαρίτος.

*Λόγω covid-19 η ασφάλεια των επισκεπτών καθώς και του προσωπικού της Αίθουσας Τέχνης Αθηνών παραμένει η προταιρεότητά μας. Τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και για αυτό σας παρακαλούμε να εισέρχεστε με μάσκα προστασίας.

Info έκθεσης:

Βαρβάρα Σπυρούλη – Χωροδυναμικά Πεδία | 1 έως 31 Οκτωβρίου 2020 | Ώρες λειτουργίας: Τρ – Παρ 11:00 – 14:30 & 18:00 – 21:00, Σαβ 11:00 – 14:30 | Αίθουσα Τέχνης Αθηνών