Οι κορυφαίοι δημιουργοί του κινηματογράφου Σαμ Μέντες, Στίβεν Σπίλμπεργκ και Αρμάντο Ιανούτσι, με τη συνδρομή του Netflix ιδρύουν ταμείο το οποίο θα υποστηριχθεί με 500.000 αγγλικές λίρες από το Netflix και θα έχει σαν σκοπό την στήριξη των μικρών επαγγελματιών του θεάτρου που έχουν εξαντλήσει πλέον κάθε δυνατότητα επιβίωσης, καθώς τα θέατρα παραμένουν κλειστά εδώ και τέσσερις μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στο ταμείο αυτό θα υπάγονται αυτομάτως όσοι δεν μπορούν να πάρουν κρατική επιχορήγηση και δεν μπόρεσαν να εργαστούν από τότε που οι θεατρικές σκηνές έκλεισαν, από τις 16 Μαρτίου.

Η κατάσταση στον χώρο του πολιτισμού στη Μεγάλη Βρετανία είναι δραματική και η κυβέρνηση μετά από διαμαρτυρίες μηνών, τελικά, την Κυριακή 5 Ιουλίου, ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ύψους 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ για τον τομέα των τεχνών, τον οποίο ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «ψυχή της Βρετανίας».

Το ταμείο θα μπορέσει έστω και βραχυπρόθεσμα να προσφέρει ανακούφιση σε εκατοντάδες εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες του θεάτρου σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, και ιδίως σε εκείνους από ανεξάρτητες και μη εκπροσωπούμενες θεσμικά ομάδες, οι οποίες επηρεάζονται δυσανάλογα από την κρίση.

Οι ευάλωτες κατηγορίες των απασχολούμενων στο θέατρο χρειάζονται επειγόντως βοήθεια και όπως είπε ο Σαμ Μέντες:

«Το πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για τους εργαζόμενους του θεάτρου που δεν έχουν τα βασικά, για όσους δεν μπορούν να βάλουν φαγητό στο τραπέζι ή να πληρώσουν λογαριασμούς, ή για όσους σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα εντελώς».

Η συμμετοχή της ψηφιακής πλατφόρμας Netflix είναι επίσης μια άνευ προηγουμένου κίνηση συμπαράστασης στον κόσμο του θεάτρου πολλοί εκ των οποίων είναι οι πρωταγωνιστές στις σειρές που προέρχονται από τη Μ. Βρετανία.