Η αυλαία του πολυαναμενόμενου φεστιβάλ γαστρονομίας έπεσε το βράδυ της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου και άφησε σε όσους το επισκέφτηκαν μια ιδιαίτερη γεύση. Η αλήθεια είναι πως δεν συμβαίνει συχνά κάποιοι από τους καλύτερους και πιο δημιουργικούς σεφ της ελληνικής γαστρονομίας να μαζεύονται κάτω από την ίδια στέγη και να δημιουργούν ανοιχτά στο κοινό.

Το Ζάππειο Μέγαρο μεταμορφώθηκε για 4 ημέρες σε μια μεγάλη κουζίνα (14 μικρότερες για την ακρίβεια) γεμάτη γεύσεις, υφές και ιδέες κάποιες γνωστές και αγαπημένες και άλλες νέες που πραγματικά έκλεψαν την παράσταση. Εκτός από τα πιάτα η live μουσική αλλά και οι συνεχόμενες ομιλίες στο Chef Theatre ολοκλήρωναν την εμπειρία.

Μάθαμε τα μυστικά της μοναστηριακής κουζίνας από τη σεφ Κωνσταντίνα Κοντεσοπούλου που δημιούργησε μια σαλάτα με όσπρια και μυηθήκαμε στην κρεατοφαγία από τον master του κρέατος, Άρη Βεζενέ. Ο σεφ μοιράστηκε σε ένα masterclass τον τρόπο να χρησιμοποιήσουμε στο ακέραιο μια ολόκληρη μοσχαρίσια κόντρα με διαφορετικές κοπές για τη δημιουργία πολλών διαφορετικών πιάτων. Ο Στέλιος Παρλιάρος για άλλη μια φορά μάγεψε με τα γλυκά του και η Γωγώ Δελογιάννη, μας έφτιαξε έξοχο ελληνικό πρωινό.

Crispy duck nem roll από το Mr Pug.

Στο φεστιβάλ όμως πρώτο λόγο είχαν οι δημιουργίες της κάθε ομάδας και κάποιες από αυτές σίγουρα ξεχώρισαν. Όπως το Taste exclusive πιάτο με μπλε καβούρι του Δήμου Μπαλόπουλου από το ΦΒΚ που ήταν σίγουρα ένα πεντανόστιμο πιάτο που θέλουμε σίγουρα να ξαναδοκιμάσουμε. Σερβιρισμένο με αγγούρι και σάλτσα από καπνιστό ταραμά το πιάτο αυτό ήταν απλά έξοχο. Μαζί με το white fish με guanciale και pesto από κάνναβη ήταν δύο πολύ νόστιμες εκπλήξεις από το speakeasy εστιατόριο στο Παγκράτι.

White fish από τον Δήμο Μπαλόπουλο.

Επίσης πολύ ενδιαφέρον και μέ άλλο αέρα ήταν το Beef marmalade του Δημήτρη Κατριβέση από την Fuga μια «μπρουσκέτα» από φρυγανισμένο ψωμί με μαρμελάδα από μοσχάρι και τέλεια καραμελωμένα κρεμμύδια. Μένοντας στο μοσχάρι το ταρτάρ του Άρη Βεζενέ ήταν μοναδικός και ο τέλειος συνδυασμός με την τραγανή βάση πατάτας και τη φρέσκια τρούφα. Με άρωμα Ασίας ο Γιώργος Βενιέρης ή Mr Pug δημιούργησε ένα nem roll με πάπια και λαχανικά που ήταν ό,τι έπρεπε να σου ανοίξει την όρεξη. Και τώρα που λέμε για όρεξη νομίζω δεν υπήρξε καλύτερος τρόπος να κλείσουμε τη γαστρονομική εμπειρία από τη μαύρη σοκολάτα του Άγγελου Λάντου και της πολυβραβευμένης του Σπονδής με καραμέλα και κουκουνάρι. Απλά ήθελες λίγο ακόμα.

Μαύρη σοκολάτα της Σπονδής.

Εκδηλώσεις σαν αυτές φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά στο φαγητό και στην αγάπη όσων το μαγειρεύουν που είναι πάντα και το βασικό συστατικό της επιτυχίας. Είναι πάντα μια ευκαιρία να δοκιμάσεις νέες γεύσεις και εμπειρίες.

Αφήνουμε λοιπόν τη φετινή διοργάνωση πίσω γεμάτοι ανυπομονησία για την επόμενη!