Μέσα στο χειμερινό πρόγραμμα της Tate Britain όλοι περιμένουν τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του μουσείου που πάντα συνδέεται με ανησυχίες της εποχής μας. Πρόκειται για κάτι πολυαναμενόμενο, τόσο για τους Λονδρέζους, όσο και για όλο τον κόσμο της τέχνης που σημειώνει αυτές τις μέρες στο ημερολόγιό του.

Η φετινή ανάθεση έγινε στην καλλιτέχνιδα Anne Hardy με έδρα το Λονδίνο, η οποία μετασχημάτισε την είσοδο του Millbank σε ένα μαρμάρινο, εγκαταλελειμμένο μνημείο με κουρτίνες και μπερδεμένα φώτα (The Depth of Darkness, Return of the Light). Με ένα παράλληλο ηχητικό υλικό 21 λεπτών και ήχους κεραυνών τα γλυπτά αντικείμενα μοιάζουν με απολιθώματα που συνδέονται με την άμπωτη και τη ροή του κοντινού ποταμού Τάμεση.

Ο ποταμός είναι πραγματικά αρχαίος με παλίρροια δυο φορές την ημέρα, λέει η Hardy, η οποία συμπληρώνει πως η εγκατάσταση είναι επίσης εμπνευσμένη από τις ειδωλολατρικές περιγραφές του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο σκοτεινή στιγμή του χρόνου- φέρνοντας στο μυαλό μας το τρέχον σκοτεινό πολιτικό κλίμα.