Η ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε / UrbanDigProject οργανώνει μια σειρά από δράσεις στο Δουργούτι, την προσφυγική γειτονιά του Νέου Κόσμου, με τίτλο «DourgoutiIslandHotel». Στο πλαίσιο της έρευνας τους για τη δημιουργία μιας παράστασης στους δρόμους της γειτονιάς των προσφυγικών πολυκατοικιών του Νέου Κόσμου τον Ιούνιο, οργανώνουν μια σειρά ανοιχτών δράσεων γνωριμίας με τη γειτονιά με τίτλο «Dourgouti Island Hotel Project».

«Είμαστε στα μέσα αυτής της διαδικασίας και η δράση στην οποία σας προτείνουμε να συμμετέχετε είναι μια ασυνήθιστη βόλτα γειτονιάς με οδηγό τις αισθήσεις», είναι τα λόγια της ομάδας που προσκαλούν όλους κάθε Σάββατο και Κυριακή του Νοεμβρίου στις 16:00 να πάρουν τον εκδρομικό χάρτη, ένα μολύβι και μια ανάσα από την καθημερινότητα και να συμμετέχουν σε μια σύνδεση με την πόλη μίας ώρας μέσω των πέντε αισθήσεων. Το Δουργούτι ήταν μία προσφυγική παραγκούπολη και το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ταινία «Μαγική Πόλις» του Νίκου Κούνδουρου. Μοιάζει με νησί άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που έχει τη δική του ιστορία, κοινωνία, πολεοδομία, ρυθμό και χρώμα σε σχέση με τη γύρω πολύβουη «ακτογραμμή»: τραμ, λεωφόρος Λαγουμιτζή και λεωφόρος Συγγρού. Αρχιτεκτονικά εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε ένα ευρύχωρο λαβύρινθο με κυρίαρχη και σήμερα την έννοια της μετακίνησης και έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο.

Με τη βόλτα αυτή, έχουν όλοι τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός πρωτότυπου ψηφιακού χάρτη γνωριμίας με το Δουργούτι που θα αναρτηθεί στο www.dourgouti.gr το Μάρτιο 2015 και θα χρησιμοποιηθεί στην παράσταση τον Ιούνιο του 2015 καθώς και στο σχετικό εργαστήριο performance που θα προηγηθεί στον Κινητήρα από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο.

Η αφετηρία της διαδρομής δίνεται στο μετρό του Νέου Κόσμου: «Τρατορία Παστόρε» στην Πίσσα Ευστρατίου 91 όπου εκεί θα περιμένουν η αρχιτέκτονας Βάλια Σπηλιοπούλου και ο φοιτητής γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Βαγγέλης Παπαδιάς. Στο τέλος της βόλτας οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το εκθεσιακό υλικό από το χτες και το σήμερα της ιστορικής αυτής «μαγικής πόλης», όπως την ονόμασε ο Ν. Κούνδουρος καθώς και να ανακαλύψουν ενδιαφέροντα ιστορικά ντοκουμέντα και σύγχρονες φωτογραφίες της ιδιαίτερης αυτής περιοχής που συλλέχθηκαν από κατοίκους και συνεργαζόμενους φορείς.