Πίσω από γνωστές, αγαπημένες ταινίες κρύβονται συχνά καταπληκτικά μυθιστορήματα, εξίσου σημαντικά με τις ίδιες τις ταινίες, καταδικασμένα, πολλές φορές, να ζουν στη σκιά των επιτυχημένων κινηματογραφικών μεταφορών τους.

Ο περιπλανώµενος Φρανκ Τσέιµπερς καταλήγει στην Καλιφόρνια και πιάνει δουλειά στο εστιατόριο του Νικ Παπαδάκη. Εκεί γνωρίζει την Κόρα, τη δυσαρεστηµένη σύζυγο του ιδιοκτήτη, και ακολουθεί ένα µοιραίο πάθος µε ολέθριες συνέπειες. Ένα κλασικό βιβλίο, η συνάντηση του νουάρ μυθιστορήματος με το ερωτικό πάθος, που διασκευάστηκε τέσσερις φορές για τον κινηματογράφο (στην πιο πρόσφατη και πιο ερωτική μεταφορά του στο σινεμά πρωταγωνιστούν ο Τζακ Νίκολσον και η Τζέσικα Λανγκ).

Ο Τζέιμς Μάλαχαν Κέιν γεννήθηκε το 1892 στο Μέριλαντ, όπου και πέθανε το 1977. Σπούδασε στο Ουάσινγκτον Κόλετζ, όπου δίδασκε ο πατέρας του, ενώ από τη µητέρα του, τραγουδίστρια όπερας, κληρονόµησε µια αγάπη για τη µουσική που διαφαίνεται και σε αρκετά έργα του. Ύστερα από τις σπουδές του άρχισε να αρθρογραφεί σε εφηµερίδες και περιοδικά, γράφοντας µεταξύ άλλων για τα New York World και The New Yorker. Το 1917 επιστρατεύθηκε και πέρασε τον τελευταίο χρόνο του Α΄ Παγκόσµιου πολέµου στη Γαλλία, γράφοντας για ένα περιοδικό του στρατού.

Το 1931 έφυγε για το Χόλιγουντ, όπου εργάστηκε δεκαεπτά χρόνια ως σεναριογράφος για λογαριασµό της Κολούµπια, της Παραµάουντ και της Γιουνιβέρσαλ. Το πρώτο του µυθιστόρηµα Ο ταχυδρόµος χτυπάει πάντα δυο φορές κυκλοφόρησε το 1934, σκανδαλίζοντας τη συντηρητική αµερικανική κοινωνία. Ακολούθησαν το Διπλό άλλοθι το 1936, η Θύελλα σε µητρική καρδιά το 1941 κ.ά. Το έργο του περιλαµβάνει πάνω από δεκαπέντε µυθιστορήµατα, καθώς και συλλογές διηγηµάτων.

Με ζωντανό, άµεσο ύφος, που επηρέασε µέχρι και τον Καµί στη συγγραφή του έργου του Ο ξένος, ο Κέιν υπήρξε πρωτοπόρος για την εποχή του και θεωρείται πλέον κλασικός συγγραφέας της αστυνοµικής και όχι µόνο λογοτεχνίας. Πολλά βιβλία του έχουν µεταφερθεί στη µικρή και στη µεγάλη οθόνη. Έλαβε το Ανώτατο Βραβείο της Ένωσης Αµερικανών Συγγραφέων Αστυνοµικού Μυθιστορήµατος, παντρεύτηκε τέσσερις φορές και συνέχισε να γράφει µέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 85 ετών, παρότι τα µετέπειτα έργα του δεν γνώρισαν την ίδια επιτυχία.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο