Οι συντελεστές της ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων του Κωνσταντίνου Κακακανιά με πρωταγωνίστρια τη διάσημη φιγούρα της κυρίας Τεπενδρή εντυπωσιάζουν.

Οι γνωστοί designers Co από τον χώρο της μόδας ήταν αυτοί που υλοποίησαν την παραγωγή, ενώ ο Bryan Ferry και ο David Bowie παραχώρησαν τη μουσική τους. Το αποτέλεσμα είναι μια αστεία ταινία με εξαιρετικά σχέδια. Η πρώτη «κινηματογραφική» εκδοχή της Mrs.T -με τίτλο Tependris Rising – ήταν διασκεδαστικότατη και φαντασμαγορική. Μέσα από τα ζωντανεμένα έργα του Κακανιά, η κυρία Τεπενδρή καταφέρνει σε ελάχιστο χρόνο και με τη βοήθεια μιας γιγαντιαίας αράχνης να φτάσει από το μηχάνημα της κρυογονικής θεραπείας όπου βρισκόταν κατεψυγμένη για τέσσερα χρόνια, στο πιο hot fashion show του πλανήτη και να γίνει για άλλη μια φορά το επίκεντρο της κοσμικής ζωής.

Πρέπει να ομολογήσω ότι η ταινία έβαλε σε άλλη πορεία τη σχέση μου με την κυρία Τεπενδρή, ακριβώς γιατί την βρήκα αφάνταστα διασκεδαστική και καλοφτιαγμένη. Μέχρι τώρα είχαμε σχέση αγάπης και μίσους. Τη μια στιγμή έφριττα και δεν άντεχα να βλέπω την μυτόνγκα της και το φιλαρισμένο μαλλί της και είχα την αίσθηση ότι η extravagant φλυαρία της καθόλου δεν καυτηριάζει την κοινωνική στάση ενός τμήματος της κοινωνικής ελίτ, αλλά αντίθετα χαϊδεύει αυτιά κάνοντας το χυδαίο διασκεδαστικό, και την άλλη στιγμή πιανόμουν από τις έξυπνες ατάκες του Κακανιά και χασκογέλαγα. Πάντως το highlight της κοσμικής avant premiere του έργου στο Nixon ήταν οι βελούδινοι καναπέδες που φιλοξενούσαν μερικές πραγματικές αρσενικές και θηλυκές κυρίες Τεπενδρή, οι οποίες είχαν την ευκαιρία να δουν ένα αντιφέγγισμα του εαυτού τους στην οθόνη.

Ένα ερώτημα που τίθεται συχνά με εικαστικές δουλειές σαν την κυρία Τεπενδρή είναι το κατά πόσο είναι Τέχνη ή κόμιξ. Όμως τα όρια των τεχνών είναι πια συγκεχυμένα και αυτό θεωρείται μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Προφανώς είναι τέχνη η κυρία Τεπενδρή, όσο τέχνη είναι τα έργα του Στηβ Γιανάκου ή του Τάσου Παυλόπουλου, και άλλων πολλών.  Όπως είπε και η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Φωκίδη όταν προλόγισε την ταινία «Μοιάζει με κόμικ, αλλά είναι τέχνη, όσο τέχνη είναι και τα έργα του Raymond Pettibon».

Πάντως ο Κακανιάς είναι ένας Dr. Jekyll & Mr. Hyde. Εκτός από την ανάλαφρη Τεπενδρή φιλοτεχνεί μια σειρά έργων σκοτεινών, με παιδικές φιγούρες μέσα σε δάση μυστηριακά, παιδιά που επιδίδονται σε πράξεις ακατανόμαστες. Πότε ακριβώς χάνεται η αθωότητα; Πώς και πότε δομείται η προσωπικότητα; Τι ρόλο παίζει το DNA και τι οι κοινωνικοί κανόνες; Μια εικαστική δουλειά εξαιρετική– ως ζωγραφική και ως περιεχόμενο, με την οποία κατατάσσεται στους πολύ αγαπημένους μου ζωγράφους.
H έκθεση του Κωνσταντίνου Κακανιά, «Τεπένδρειος Ανάβασις», φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή, έως 22 Δεκεμβρίου.