Τέσσερα σχέδια του Αμεντέο Μοντιλιάνι θα παρουσιαστούν σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις που προέρχονται από τη διάσημη συλλογή του Paul Alexandre στο Παρίσι.

Ο γιατρός και γνώστης της avant-garde τέχνης Paul Alexandre ήταν ιδιοκτήτης του περίφημου Maison du Delta στη Μονμάρτρη, το οποίο νοίκιαζε σε καλλιτέχνες όπως ο Μπρανκούζι, ο Ντρουάρ και ο Μοντιλιάνι με τον οποίο είχε αναπτύξει και μια φιλία που κράτησε αρκετά χρόνια. Μεταξύ του 1907 και 1914 ο Paul Alexandre έγινε έμπιστος και προστάτης του Μοντιλιάνι και ο μόνος που αγόραζε έργα του εκείνη την εποχή. Τότε, αγόρασε σχεδόν 500 σχέδια και έγραψε για τη φιλία τους, πως ο Μοντιλιάνι τον είχε εντυπωσιάσει με το εξαιρετικό του ταλέντο και ήθελε να κάνει κάτι γι’ αυτόν. Ο γιατρός δεν ήταν πλούσιος, αλλά αγόραζε έργα του Μοντιλιάνι για να τον ενισχύσει και μάλιστα τον γνώρισε και στην οικογένειά του. Όπως έγραψε ο εγγονός του γιατρού Noël Alexandre, στο βιβλίο Modigliani inconnu, ο ζωγράφος ήξερε ότι ήταν πρωτοπόρος ακόμα και όταν δεν είχε υλικά για να δουλέψει.

Ο τότε νεαρός γιατρός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδο της καριέρας του Μοντιλιάνι  και θαύμαζε βαθιά τον καλλιτέχνη ενοικιαστή του.

Ο γιατρός Paul Alexandre με καλλιτέχνες φίλους του στον κήπο του Delta