Έχουν περάσει 75 χρόνια από την ίδρυση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1945, της Οργάνωσης με τον κατάλογό της  όπως τον γνωρίζουμε σήμερα να χρονολογείται από το 1972, όταν η UNESCO (η εκπαιδευτική, επιστημονική και πολιτιστική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) υιοθέτησε μια διεθνή συνθήκη για τη διασφάλιση της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Από απίστευτου κάλλους φυσικά φαινόμενα μέχρι τεχνικές κατασκευές, η λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO συγκεντρώνει τα πλέον σημαντικά και αναντικατάστατα αξιοθέατα σε όλο τον κόσμο. Έργο της UNESCO εκτός από τον προσδιορισμό αυτών των σημείων ενδιαφέροντος, η διεθνής συνθήκη χρησιμεύει στην παροχή νομικής προστασίας, συντήρησης και βοήθειας έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει ότι οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να θαυμάσουν και να μάθουν από αυτά τα αξιοθαύμαστα μέρη του παρελθόντος.

Μέχρι σήμερα (Νοέμβριος 2020) έχουν καταγραφεί 1.121 συνολικά σημεία στη λίστα που περιλαμβάνουν 213 φυσικούς χώρους  (τα 17 βρίσκονται σε κίνδυνο) και 869 πολιτιστικά αξιοθέατα (ανάμεσά τους  36 βρίσκονται σε κίνδυνο).

Σε συνεργασία με την Overview που έχει σαν στόχο με τη χρήση δορυφόρων και εναέριων λήψεων να βλέπει τη γη από ψηλά, μοιράστηκε μια σειρά από καταπληκτικές εναέριες φωτογραφίες που απεικονίζουν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Έτσι νοερά μπορούμε να ταξιδέψουμε από τους υπέροχους αναγεννησιακούς δρόμους της Φλωρεντίας και της Αρλ, έως την απεραντοσύνη του εθνικού πάρκου Grand Canyon και του Yellowstone, την απειλητική και ταυτόχρονα συγκλονιστική κορυφή του ηφαιστείου Etna και το δαιδαλώδες Εθνικό Πάρκο Vatnajökull στην Ισλανδία.

Μόνη σκέψη: Η τέχνη είναι είδωλο της φύσης.

Brasilia, Βrazil image by digital globe

Τhe Grand Canyon, the US image by planetlabs

Sydney Opera House, Australia image by nearmap

Grand Prismatic Spring, the US image by Chris Leipelt

Great Pyramids of Giza, Egypt image by digital globe

Mount Etna, Italy image by planetlabs

Douro Valley, Portugal image by maxar technologies

Arles amphitheater, France image by lucas miguel

Palmanova, Italy image by dailyoverview

The Sundarbans, Bangaldesh image by Nasa

Florence, Italy image by Maxar Technologies

Vatnajökull, Iceland image by Maxar Technologies