Εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει μια αξιόλογη φωτογραφική και κινηματογραφική προσπάθεια από τη φωτογράφο Μυρτώ Παπαδοπούλου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πορνεία στη σύγχρονη Ελλάδα, με τίτλο «The Attendants».

Ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι δεν αποσκοπεί μόνο στην παραγωγή κάποιου οπτικοακουστικού ντοκουμέντου, αλλά στην επιπλέον παραγωγή φωτογραφικού βιβλίου, έκθεσης και ντοκιμαντέρ, ενώ θα δημιουργηθούν και workshops για γυναίκες σε ξενώνα προστασίας.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε με αφορμή τη ραγδαία αύξηση της πορνείας και των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 το AIDS έχει παρουσιάσει αύξηση 60%. Και κάπου εκεί τίθεται το ερώτημα: Έχει η πορνεία συμβάλλει σε αυτή την αύξηση; Με το ερώτημα αυτό λοιπόν ως κεντρικό άξονα, η ομάδα του «The Attendants» συνεργάζεται με Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, αλλά και με ακαδημαϊκούς, ενώ υπάρχει συστηματική κινηματογράφηση κάποιων γυναίκών σε μια προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας. Προς το παρόν η προσπάθεια βρίσκεται στο στάδιο της προ-παραγωγής, με παραγωγή την Filmografik και συμπαραγωγή την Anemon productions.

Παράλληλα, η δημιουργός του «The Attendants», Μυρτώ Παπαδοπούλου, μαζί με τη Μαρία Γαληνού -αξιωματικό του Salvation Army στην Ελλάδα- κάθε βδομάδα προσφέρουν όσες περισσότερες υπηρεσίες μπορούν στις γυναίκες αυτές.

Προκειμένου ωστόσο αυτή η πρωτοβουλία να ολοκληρωθεί είναι αναγκαία η χρηματική στήριξη του project. Για το λόγο αυτό η ομάδα παραγωγής έχει ξεκινήσει μια καμπάνια κοινωνικών συνεισφορών στην crowdfunding πλατφόρμα χρηματοδότησης και αλληλο-υποστήριξης για φωτογράφους Emphas.is.

Αν θέλετε να συμβάλετε κι εσείς στην προσπάθεια αυτή επισκεφθείτε τη σελίδα του «The Attendants» στο Emphas.is.