Δυο δεκαετίες έχουν κρατήσει οι προσπάθειες της Συλλογής Φρικ να «επεκταθεί». Το μουσείο του Μανχάταν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα νέο σχέδιο για μια μεγάλη επέκταση – το τελευταίο σε σειρά προσπαθειών για ανακαίνισή του τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου Selldorf Architects, η σταρ αρχιτέκτονας Annabelle Seldorf θα σχεδιάσει ένα έργο επέκτασης το οποίο θα κρατήσει δυο χρόνια, θα αρχίσει το 2020 και θα κοστίσει περίπου 160 εκατομμύρια δολάρια.

Ο προτεινόμενος σχεδιασμός θα προσθέσει 60.000 τετραγωνικά πόδια στον ήδη υπάρχοντα χώρο, ο οποίος θα ανακαινισθεί και 27.000 τετραγωνικά πόδια στους νέους χώρους του μουσείου. Η μοναδική φύση αλλά και η διάταξη των συλλογών του μουσείου έκανε τους υπευθύνους του να αντιμετωπίσουν μέχρι σήμερα πολλά εμπόδια.

The Frick

Το ίδρυμα βρίσκεται σε ένα οικόπεδο με περίτεχνα και ειδικά διαμορφωμένους κήπους στη γωνία της Πέμπτης Λεωφόρου και της Ανατολικής 70ής Οδού, στο πρώην αρχοντικό του μεγιστάνα του χάλυβα Henry Clay Frick.

Το μουσείο είναι από τα πιο αγαπημένα των κατοίκων της Νέας Υόρκης, πολλοί από τους οποίους αντιδρούσαν σε κάθε σχέδιο ανακαίνισης, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αλλοιωνόταν ο χαρακτήρας του κτιρίου και του τοπίου γύρω από αυτό. Η πιο πρόσφατη επέκταση, που είχε προταθεί το 2014, περιελάμβανε την κτίση ενός νέου αρχοντικού έξι ορόφων μεταξύ του σημερινού μουσείου και της κοντινής βιβλιοθήκης Frick. Ωστόσο, το σχέδιο θα κατέστρεφε τον μοναδικό κήπο που δημιουργήθηκε το 1977 από τον Βρετανό αρχιτέκτονα τοπίων Russell Page.

2.000 άτομα υπέγραψαν διαμαρτυρία και δημιούργησαν μια ιστοσελίδα με τίτλο: Unite to Save the Frick. Το μουσείο εγκατέλειψε το σχέδιο, όπως είχε εγκαταλείψει νωρίτερα και τα σχέδια επέκτασής του το 2001, το 2005 και το 2008.

Selldorf Architects

Selldorf Architects

Το σχέδιο που έχει οραματισθεί η Selldorf προσθέτει πολλά νέα στοιχεία στο μουσείο: Μια σειρά από δωμάτια στον δεύτερο όροφο της αρχικής κατοικίας που δεν έχουν ανοιχτεί ποτέ στο κοινό θα χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες της μόνιμης συλλογής. Θα υπάρχει ένα εκπαιδευτικό κέντρο, ένα σύγχρονο αμφιθέατρο και νέα εργαστήρια συντήρησης. Ενώ θα περιλαμβάνεται ένα πέρασμα μεταξύ του μουσείου και της βιβλιοθήκης.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα σχέδια, ο κήπος του μουσείου θα αποτελέσει κεντρικό στοιχείο του νέου σχεδίου ανάπλασης, ο οποίος μετατρέπεται σε εστιατόριο. Ο σχεδιαστής κήπων και ο συντηρητής Lynden B. Miller θα συνεργαστούν με τον Frick για να αποκαταστήσουν τον υπαίθριο χώρο και να αναπτύξουν ένα σχέδιο που ταυτόχρονα τιμά τη μοναδική αρχιτεκτονική ιστορία του Frick και βελτιώνει την πρόσβαση όλων των επισκεπτών, ενσωματώνοντας αρμονικά το ιστορικό με το νέο.