Intro

Ο Θοδωρής Βουρνάς είναι κινηματογραφικός και θεατρικός σκηνοθέτης με 5 ταινίες μικρού μήκους και πάνω από 10 παραστάσεις στο βιογραφικό του. Με αφορμή τη νέα του σκηνοθετική δουλειά BU-21 στο θέατρο 104 ο Θοδωρής πήρε στα χέρια του το One Weeks Journal και πέρασε μαζί του μία εβδομάδα.

The One Weeks Journal

Θοδωρής Βουρνάς

Μέρα 1

Στο δρόμο για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Σήμερα έχουμε φωτογράφιση σκηνοθέτες και συντελεστές του Φεστιβάλ νεοελληνικού έργου. Πρέπει να φορέσουμε όλοι άσπρα. Στη θεωρία θα προλάβαινα να αγοράσω κάτι, στην πράξη κατέληξα όμως με ένα γαλάζιο πουκάμισο που είχα βάλει από το πρωί.


Συγκυριακά βρίσκομαι με πολύ αγαπημένους ανθρώπους και πολύ καλούς συνεργάτες. Μεταξύ αυτών ο Βασίλης Τζιώκας και η Ελένη Κορακάκη που η φιλία μας μετράει κοντά μία δεκαετία. Ο Βασίλης έρχεται τρέχοντας από τη δουλεία με λευκό φανελάκι και ατημέλητο λουκ σαν να το έσκασε από τη δεκαετία του ’90 , θα τον πειράζω όλοι την εβδομάδα. Η Ελένη είναι πάντα ωραία και στο Δημοτικό Θέατρο ωραιότερη!

Μέρα 2

Σήμερα είναι των Αγίων Θεοδώρων. Η γιορτή μου είναι μετακινούμενη και πέφτει πάντα το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα. Ο περισσότερος κόσμος θα το καταλάβει από το facebook όταν αρχίσουν οι πρώτες ευχές και τότε είναι που ξεκινούν τα τηλεφωνήματα, από το πρωί, το απόγευμα και συνεχίζουν και την επόμενη… έτσι και αλλιώς γιορτή είναι, κρατάει!

Λίγοι και καλοί φίλοι το βράδυ στο σπίτι. Περάσαμε ωραία – και όπως μάλλον αρχίζει να είναι ο κανόνας όταν περνάς καλά δεν βγάζεις καλή φωτογραφία εξού και το κλικ που δεν έγραψε!

Μέρα 3

Κυριακή και κάπου μέσα στην ημέρα συνάντησα τον Λάζαρο Βασιλείου  για καφέ.

Φέτος κάνει τηλεόραση και δεν έχουμε συναντηθεί θεατρικά. Μου έχει λείψει λίγο να γκρινιάξει, έτσι με λόγο πάντα όπως θα συμπληρώσει. Πλέον γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια για να μπορώ να πω ότι είναι και ωραίος και από τους καλούς… από αυτούς τους τύπους που νιώθεις περήφανος που τους ξέρεις.


Το βράδυ, κάνω την κλασική μου βόλτα από τα village στο Παγκράτι. Σχεδόν είκοσι χρόνια βλέπω ταινίες εδώ. Δεν χάνω ποτέ και με τίποτα ότι έχει να κάνει με Marvel και comics γενικά και θέλω να τις βλέπω  πάντα σε σινεμά. Σήμερα είναι η μέρα του “Black Panther”.

Μέρα 4

Εδώ λοιπόν με τη Νεφέλη Παπαδερού, να μου χαρίσει την πάντα θετική της ενέργεια. Λίγους μήνες πριν τη σκηνοθέτησα στην ταινία μικρού μήκους «Συλλέκτης» που τώρα είναι στα τελευταία στάδια του post-production.


Στο τέλος της ημέρας θα περάσω από το μοντάζ για να δω πως βγαίνει το τελικό αποτέλεσμα. Σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμη να ταξιδέψει στα φεστιβάλ.

Μέρα 5

Είναι από τις ημέρες που το χάος ορίζει το χάος. Προετοιμασία για το γύρισμα που έρχεται, δουλειές, ραντεβού, συζητήσεις επί συζητήσεων. Ωραία και γεμάτη ημέρα.

Το τηλέφωνο χτυπάει από φίλους που θα έρθουν αύριο στην παράσταση. Πάντα με ρωτάνε αν θα είμαι εκεί… πάντα είμαι εκεί. Μου αρέσουν πολύ οι αντιδράσεις του κοινού στο “BU21”, ο καθένας ταυτίζεται με άλλο χαρακτήρα και έχει κάτι διαφορετικό να σου πει μετά!

Κάπου μέσα σε όλα συνάντησα και τον κύριο Γιώργο Κωτσάκο, πάντα αγαπημένο μου άνθρωπο, που ποτέ δεν χανόμαστε.

Μέρα 6

Σήμερα έχουμε παράσταση.

Το “BU21” είναι στο θέατρο 104 κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 ακριβώς, έτοιμο να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως : «Τι θα γινόταν αν αυτό που έβλεπες στις ειδήσεις συνέβαινε και σε σένα;» ή «Αν αυτές οι εικόνες που μοιάζουν σαν σκηνές από ταινία εκτυλίσσονταν μπροστά στα μάτια σου;»…


Είναι μια από τις δουλειές που έχω χαρεί πολύ και νιώθω περήφανος και για το αποτέλεσμα και για όλους τους πραγματικά υπέροχους συνεργάτες σε αυτό το ταξίδι.


Είναι από τις μέρες που περνάς για λίγο από το καμαρίνι και η καλή διάθεση, η ενέργεια όλων των ηθοποιών σε απορροφά και θες απλά να τους χαζεύεις.

Μέρα 7

Ξεκινάμε σήμερα με φωτογράφιση. Ο Μανώλης Κλωνάρης και ο Βαγγέλης Σαλευρής θα κάνουν το concept του Μαρκέλλου Πλακίτση  “What the fuck with my cart!” ή αλλιώς ένα καρότσι σουπερμάρκετ που το κάνουν ότι φανταστούν… φοράνε ότι γουστάρουν… και το γεμίζουν με ό,τι θέλουν!


Συνεχίζουμε με γύρισμα. Έχουμε βίντεο με αυτοσχεδιασμούς. Όλοι οι ηθοποιοί ήρθαν με πρωτότυπες ιδέες και έκαναν διαμαντάκια μπροστά από ένα λευκό φόντο. Στο πρώτο χρειαστήκαμε τη βοήθεια από τα χέρια των άλλων, στο δεύτερο όλοι έπαιξαν παντομίμα και στο τρίτο ο Μιχάλης Οικονόμου ήρθε πολύ οργανωμένος και γέμισε με πούδρα το στούντιο!


Όταν τελειώσαμε το μόνο που είχα στο μυαλό ήταν άντε να τα μοντάρουμε… γιατί έτσι απλά είναι τα πράγματα, όταν σου αρέσουν ανυπομονείς να τα δεις ολοκληρωμένα.

Info παράστασης:

BU21 | 14 – 29 Μαρτίου |  Θέατρο 104