Χθες το βράδυ στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής έκανε πρεμιέρα η παράσταση «Οrpheus» της ομάδας Oper(O). Η παράσταση πραγματεύεται την ιστορία του Ορφέα και το ταξίδι του στον Κάτω Κόσμο μέχρι τον θάνατό του.

Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία η παράσταση χωρίζεται σε πέντε «στιγμές» που σημειώνονται ως Θρήνος, Κατάδυση, Κοίταγμα, Μεταμόρφωση, Θάνατος. Οι συντελεστές δεν έχουν δημιουργήσει μια Όπερα με τα γνωστά δεδομένα, έχουν κάνει μια μοριακή αποδόμηση της ουσίας και επαναπροσδιορίζουν με έναν ευφυή τρόπο τη συνύπαρξη όλων των τεχνών μέσα στην ίδια σκηνή.

Η μουσική του Μιχάλη Παρασκάκη και η φωνή της Εριφίλης Γιαννακοπούλου σε συνδυασμό με τους εξαιρετικούς φωτισμούς του Χρήστου Τζιόγκα κάνει την παράσταση ένα υπερθέαμα ήχου και φωτός που αγκαλιάζει αρμονικά τα κείμενα του Τ.Σ Έλιοτ. τα οποία παίρνουν ιδιαίτερη ηχητική μορφή μέσα από τη φωνή του Άγγελου Σκασίλα. Η Ειρήνη Γεωργαλάκη επιτηρεί και κρατάει τα ηνία της παράστασης ως σκηνοθέτης και η χορογράφος Pauline Huguet δίνει τη δική της μάχη σωματικά σ’ αυτή την πορεία του Ορφέα από τον χαμό του έρωτα μέχρι τον θάνατο.

Η ομάδα Oper(O) μία εβδομάδα πριν την πρεμιέρα της πήρε στα χέρια της το One Weeks Journal και η σκηνοθέτιδα Ειρήνη Γεωργαλάκη μάς κάνει μια παρουσίαση της ομάδας μέσα από φωτογραφικό υλικό των προβών.

The One Weeks Journal

Oper(O)

Εριφίλη Γιαννακοπούλου

Η ιδρύτρια και ψυχή των oper(o). H Εριφίλη είναι η κύρια υπεύθυνη για αυτό το πολύ ωραίο ταξίδι του Ορφέα μας. Στην παράσταση υπογράφουμε μαζί τη σκηνοθεσία, αλλά στη σκηνή θα ανέβει με την ιδιότητα της λυρικής τραγουδίστριας. Εδώ κάνει sound check, μάλλον θα της το βγάλουμε το μικρόφωνο…

Μιχάλης Παρασκάκης

Ο συνθέτης της παράστασής μας, μοιράζεται τον χρόνο του ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Εδώ σημειώνει τα κανάλια του ήχου γιατί ξεχνάει τα πάντα. Παρόλο που δεν του αρέσει να αποκαλεί την παράσταση όπερα – αλλά μουσικό θέατρο – έγραψε μία εξαιρετική για μας.

Pauline Huguet

Η υπέροχη Pauline μας που πρέπει να χορογραφήσει εκτός από μας και τον εαυτό της. Μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από το GIF αν και τίποτα δεν συγκρίνεται με το live. Είναι η δεύτερη φορά που δουλεύουμε μαζί της, αλλά είναι σαν να το κάναμε από πάντα! Μας είναι αναντικατάστατη.

Κατερίνα Χάρου

Αυτό το μαγικό πλάσμα δεν είναι σκηνογράφος. Γι΄αυτό έφτιαξε ένα τόσο ωραίο σκηνικό. Είναι εικαστικός με σπουδές στην Beaux Arts του Παρισιού. Αυτή είναι η πρώτη της επίσημη δουλειά στο θέατρο, αν και έχει βάλει το χεράκι της σε όλες τις παραγωγές των oper(o). Μαζί της ο διάσημος για μας και όλη την τεχνική ομάδα της Λυρικής «Γιώργος», πρωταγωνιστής του φινάλε, που ξεκίνησε κύβος και έγινε πυραμίδα.

Άγγελος Σκασίλας

Αυτός ο μοναδικός άνθρωπος είναι ο δραματουργός της παράστασης. Του χρωστάμε πολλά. Χωρίς αυτόν το έργο δεν θα ήταν το ίδιο. Εδώ σε μια από τις πρόβες λίγο πριν τελειώσει η επεξεργασία του κειμένου. Ο Άγγελος στην παράσταση θα μας διαβάζει με την υπέροχη φωνή του, αποσπάσματα από τα τέσσερα κουαρτέτα του Τ.Σ. Έλιοτ.

 Αλεξία Χρυσοχοΐδου

Εδώ η Αλεξία Χρυσοχοΐδου στην πρώτη δοκιμή για τα ρούχα του Ορφέα. Δίπλα της, η συνεργάτης της Στέλλα Παναγοπούλου. Η Αλεξία δεν ήθελε να ντύσει ούτε εμάς, σαν συντελεστές της παράστασης, ούτε να προτείνει το ρούχο του Ορφέα. Έφτιαξε τα κοστούμια για 7 καλλιτέχνες. Η τεράστια επιτυχία της είναι ότι όλοι θέλουμε να πάρουμε τα ρούχα μας μαζί μας μόλις τελειώσει η παράσταση!

Ειρήνη Γεωργαλάκη

Τέλος εγώ, διαβάζω τις σημειώσεις μου λίγο πριν ξεκινήσει το πέρασμα της παράστασης.

Πέρα από μας, υπάρχει να μας στηρίζει και να μας υποστηρίζει μια υπέροχη, αόρατη ομάδα. Χωρίς την Μαντώ Μελαχροινού στην οργάνωση παραγωγής, τον Χρήστο Τζιόγκα στον σχεδιασμό των φώτων, τον Brian Coon στην ηχοληψία, την Ελένη Ζαχοπούλου που ο όρος βοηθός σκηνοθέτη είναι μικρός για να τη χωρέσει, αυτή η παράσταση δεν θα μπορούσε να ανέβει.

Φυσικά χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους τους τεχνικούς της Εναλλακτικής που δουλεύουν για μας συνεχώς με την καλύτερη διάθεση!

Info παράστασης:

Orpheus | 25, 26, 27, 28 Ιανουαρίου & 2, 3 Φεβρουαρίου 2018 | Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος