Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, έχοντας ως σκοπό την προβολή και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και εκτός συνόρων, ενάμιση μόλις χρόνο από την έναρξη της λειτουργίας της πέτυχε τη συνέργεια με έναν από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης, το Théâtre de la Ville. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Εργοτάξια της Ευρώπης (Chantiers d’Europe), η Στέγη υποστηρίζει ως αποκλειστικός συνεργάτης τρεις σύγχρονες θεατρικές παραγωγές, από νέες και ταλαντούχες ομάδες, οι οποίες θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο του 2012 στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Εργοτάξια της Ευρώπης” θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις Πόλη-κράτος του θιάσου Κανιγκούντα, Το διπλό βιβλίο της ομάδας θεάτρου Pequod και το Guns! Guns! Guns! (βλ. φωτο) της ομάδας blitz. Οι δύο πρώτες παραστάσεις είναι συμπαραγωγές της Στέγης και αποτέλεσαν μέρος του καλλιτεχνικού της προγράμματος για τις περιόδους 2010-2011 και 2011-2012 αντιστοίχως. Η παραγωγή των blitz που παρουσιάστηκε στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2009, υποστηρίζεται από τη Στέγη, καθώς η ομάδα, που έχει δώσει ως τώρα σημαντικά δείγματα γραφής, έχει ήδη ενταχθεί με τη νέα της παραγωγή στον επίσημο καλλιτεχνικό προγραμματισμό της Στέγης για την περίοδο 2012-2013.

Και οι τρεις ομάδες που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ προβληματίζονται πάνω στις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της Ελλάδας, ενώ δεν σταματούν να πειραματίζονται και να αναζητούν νέα καλλιτεχνικά ιδιώματα και φόρμες, διατηρώντας μια γόνιμη επαφή και αλληλεπίδραση με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή δημιουργία. Το νήμα που ενώνει όλες τις παραστάσεις είναι η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα που συνδιαλέγεται με τις αγωνίες και τα κοινωνικοπολιτικά αδιέξοδα της Ευρώπης.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις κειμένων σύγχρονων ελλήνων συγγραφέων, μεταφρασμένα στα γαλλικά -η Μαιρούλα της Λένας Κιτσοπούλου, η Αόρατη Όλγα του Γιαννη Τσίρου, και το Βιτριόλι του Γιάννη Μαυριτσάκη– καθώς και η αναμετάδοση τους από τη δημόσια γαλλική ραδιοφωνία και το σταθμό France Culture.

Η συνεργασία αυτή μας γεμίζει ελπίδα για το μέλλον του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου. Ευχόμαστε την συνέχεια τέτοιων πρωτοβουλιών και για τον σύγχρονο ελληνικό χορό που προσφέρει επίσης ενδιαφέροντα δείγματα γραφής, καθώς καταφέρνει, κι αυτός με τη σειρά του, δια μέσου της ταραγμένης ελληνικής πραγματικότητας να εκφράσει παγκόσμιες ανησυχίες. Κλείνοντας, η Μαρία Κεχαγιόγλου, εκπροσωπόντας την ομάδα Κανιγκούντα, διατύπωσε την εξής τολμηρή φράση: “Κοιτάξτε μας, μήπως σας θυμίζουμε το μέλλον σας;”

Περισσότερες πληροφορίες για την 3η εκδοχή του Φεστιβάλ « Eργοτάξια της Ευρώπης» και τις τιμώμενες χώρες Ελλάδα/ Ιταλία στην επίσημη ιστοσελίδα του Théâtre de la Ville.