Οι μακέτες του έργου του νέου μουσείου του Αγάλματος της Ελευθερίας εμφανίστηκαν στην ιστοσελίδα του μνημείου και οι εργασίες για το πολυπόθητο μουσείο το οποίο δέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες ξεκίνησαν. Έτσι οι ταξιδιώτες με προορισμό τη Νέα Υόρκη θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, εντελώς διαφορετική από αυτή που έχουν σήμερα, αφού το μουσείο θα βρίσκεται μέσα στο ίδιο το μνημείο. Η 11η Σεπτεμβρίου τα άλλαξε όλα, αφού με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μόνο ένας μικρός αριθμός επισκεπτών μπορεί να αποκτά πρόσβαση.

Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη της δημιουργίας του νέου μουσείου, το οποίο θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Θα προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να μάθουν για την ιστορία του αγάλματος, την επίδρασή του, την κληρονομιά που έχει αφήσει στον κόσμο με τη βοήθεια της τεχνολογίας και πολλών διαδραστικών μέσων. Το μουσείο θα έχει εμβαδόν 2.400 τετραγωνικά μέτρα και το έχει σχεδιάσει η αρχιτεκτονική εταιρεία FXCollaborative.

Το κτίσμα του μουσείου θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και η στέγη του θα είναι «πράσινη», φυτεμένη με διάφορα φυτά που βοηθούν στη δημιουργία μικροκλίματος. Θα συνδέεται αρμονικά με το παρακείμενο πάρκο και με διαφορετικές δράσεις που θα συμβαίνουν, ο κόσμος που φτάνει εκεί θα μαθαίνει την πλούσια ιστορία και τη σημασία του στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.