Το πιο διάσημο βραβείο αρχιτεκτονικής στο Ηνωμένο βασίλειο, το περίφημο Stirling για την αριστεία στον τομέα της αρχιτεκτονικής, είναι το ισοδύναμο του βραβείου Booker στη λογοτεχνία και του Βραβείου Τέρνερ στα εικαστικά. Απονέμεται κάθε χρόνο σε κτίρια με υψηλά αρχιτεκτονικά πρότυπα που συνεισφέρουν ουσιαστικά στο τοπικό περιβάλλον. Φέτος νικητές του βραβείου είναι οι αρχιτέκτονες του γραφείου Caruso St John για την κατασκευή της Newport Street Gallery στο Vauxhall, νότια του Λονδίνου. Η γκαλερί ανήκει στο διάσημο και αμφιλεγόμενο από πολλούς καλλιτέχνη, Ντάμιεν Χιρστ, και δημιουργήθηκε προκειμένου να στεγάσει τη συλλογή έργων τέχνης που κατέχει, αλλά και το σύνολο της δουλειάς του. Στην γκαλερί διοργανώνονται ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν.

Newport Street Gallery

H Newport Street Gallery είναι η υλοποίηση της φιλοδοξία του Hirst να μοιραστεί τη συλλογή τέχνης του με το κοινό. Εκτείνεται σε 37.000 τετραγωνικά πόδια και περιλαμβάνει έξι εκθεσιακούς χώρους, ενώ  χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Η συλλογή Murderme, την οποία ο Χιρστ έχει αποκτήσει από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, περιέχει πάνω από 3.000 έργα. Περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών όπως των: Φράνσις Μπέικον, Μπάνκσι, Τρέισι Έμιν, Ρίτσαρντ Χάμιλτον, Τζεφ Κουνς, Σάρα Λούκας, Πάμπλο Πικάσο, Ρίτσαρντ Πρινς, καθώς και μια σειρά έργων νέων και ανερχόμενων καλλιτεχνών. Στην γκαλερί εκτίθεται και μια σημαντική συλλογή ιθαγενών καλλιτεχνών από το Pacific Northwest Coast. Η συλλογή του Χιρστ έχει ήδη αποτελέσει το αντικείμενο των εκθέσεων μεγάλης κλίμακας στη Serpentine Gallery, Λονδίνο (2006) και την Πινακοθήκη Agnelli, Τορίνο (2013).

Newport Street Gallery

Η κατασκευή του Newport Street Gallery αφορούσε την μετατροπή των τριών διατηρητέων κτιρίων, τα οποία ήταν ειδικά κατασκευασμένα το 1913 για να χρησιμεύσουν ως στούντιο ζωγραφικής σκηνικών για την ακμάζουσα βιομηχανία των βικτοριανών θεάτρων στο West End του Λονδίνου. Με την προσθήκη δυο ακόμα κτιρίων η γκαλερί εκτείνεται σε όλο το μήκος του δρόμου. Ο Peter St John, δήλωσε ότι βλέπουν το κτίριο ως ένα παλάτι για την άμεση, οικεία αλλά και πολυτελή συνάντηση του κόσμου με τη σύγχρονη τέχνη και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με αυτό το βραβείο περισσότεροι θα σπεύσουν να δουν την εξαιρετική συλλογή που στεγάζει. Ο χώρος είναι εξαιρετικά ευέλικτος, αρμονικός με το περιβάλλον, με υπέροχα σχεδιασμένες λεπτομέρειες , μια ποιητική αντιπαράθεση των παλαιών και των νέων υλικών. Ο Ντάμιεν Χιρστ έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η τέχνη είναι για να βιώνεται από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και ότι έχει αισθανθεί ένοχος ως ιδιοκτήτης έργων τέχνης κρατώντας τα κλεισμένα σε κουτιά.