Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανακοίνωσε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα με τον φετινό του τίτλο: Σε κίνηση. Διαρκώς σε κίνηση. Μαζί; Ή μόνοι; που συνοψίζει την ανάγκη της ομάδας του Φεστιβάλ να τροφοδοτεί τη συζήτηση για την ανθρώπινη κατάσταση στη σύγχρονη εποχή μέσα από την καταγραφή της προσωπικής αλλά και της συλλογικής εμπειρίας.

Όπως ανέφερε σχετικά: «Εμείς, στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, λόγω της θερινής περιόδου κατά την οποία λαμβάνει χώρα το Φεστιβάλ και λόγω των διαθέσιμων υποδομών μας, επιμένουμε να αξιοποιούμε στο έπακρο τις καλές προϋποθέσεις που μας προσφέρονται για τη δια ζώσης επαφή με το κοινό. Το πετύχαμε πέρυσι και θα το προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και φέτος, καθώς θεωρούμε ότι η εμπειρία παρακολούθησης μιας παράστασης με φυσική παρουσία, είναι αναντικατάστατη».

Λίντα Καπετανέα

Συνεχίζοντας λοιπόν την κοπιώδη διαδικασία, κατά την οποία το περσινό καλοκαίρι το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν από τα ελάχιστα παγκοσμίως φεστιβάλ που κατάφεραν όχι μόνο να μην αναβληθούν αλλά και να πραγματοποιηθούν δια ζώσης, φέτος η μοναδική αυτή συνάντηση με την τέχνη του χορού δίνεται στην Καλαμάτα, από τις 16 μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Στο 27ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενηθούν 31 παραγωγές, 18 από το εξωτερικό και 13 από την Ελλάδα. Οι καλλιτέχνες του εξωτερικού που θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο Φεστιβάλ προέρχονται από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Ιρλανδία, τη Νιγηρία και τη Σλοβακία.

Επίσης από τις 18 ξένες ομάδες οι 14 παρουσιάζουν για πρώτη φορά το έργο τους στην Ελλάδα ενώ από τα 13 ελληνικά έργα τα τρία θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους και ακόμα ένα θα παρουσιαστεί πρώτη φορά δια ζώσης στο Φεστιβάλ μετά τη διαδικτυακή του πρεμιέρα. Πρόκειται για παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο χορό και hip hop μέχρι ακροβατικά και σύγχρονους αστικούς αφρικανικούς χορούς.

Το φετινό θέμα του Φεστιβάλ εστιάζει στη σημασία της κοινότητας και τον ρόλο του κάθε προσώπου μέσα σε αυτή και αφορά τη συνύπαρξη ανθρώπων παντού και πάντα. «Μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε για τη διαρκή ανάγκη δημιουργίας κοινού τόπου συνάντησης, συνεννόησης και συνύπαρξης ως βασικών τρόπων επιβίωσης αλλά και ευημερίας.», αναφέρει σχετικά η Λίντα Καπετανέα και συνεχίζει: «Οι φετινοί προσκεκλημένοι καλλιτέχνες μιλούν μέσα από τη γλώσσα του χορού και τη δύναμη του σώματος, ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες τους επί σκηνής και μάς ζητούν να διαισθανθούμε όλες τις έννοιες που απορρέουν από τη σχέση κοινότητας και προσώπου. Είναι έννοιες όπως η εμπιστοσύνη, η αλληλεγγύη και η αποδοχή. Είναι έννοιες όπως η σύγκρουση, η διαπραγμάτευση, η αυτονομία, η ατομική ταυτότητα και η ελευθερία. Δεν είναι ούτε αυτονόητες ούτε δεδομένες».

Το αμιγώς καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα από τις 16 Ιουλίου έως τις 25 Ιουλίου 2021 και αποτελείται από τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής- Main Stage, τις μικρότερης κλίμακας παραγωγές του Black Box, δηλαδή της Εναλλακτικής Σκηνής του Μεγάρου Χορού, και τις παραστάσεις της Κεντρικής Πλατείας της Καλαμάτας. Παράλληλα, από τις 9 Ιουλίου έως τις 25 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες και ειδικές ομάδες κοινού.

Möbius

To Φεστιβάλ ανοίγει φέτος τις πόρτες του στις 16 Ιουλίου με το έργο Möbius της ομάδας ακροβατών και χορευτών Compagnie XY από τη Γαλλία, σε χορογραφία του Rachid Ouramdane. Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη και εντυπωσιακή παραγωγή η οποία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο πλαίσιο του νέου προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας, μετά τις δύο παραστάσεις στην Καλαμάτα, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 19 Ιουλίου στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο στη Σπάρτη.

Στη συνέχεια εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία από τις σημαντικότερες βρετανικές ομάδες χορού, οι Far From the Norm, με το επαναστατικό έργο BLKDOG του Botis Seva, το οποίο βραβεύτηκε το 2019 με το βραβείο Olivier καλύτερης νέας χορευτικής παράστασης. Οι Far From the Norm, εξελίσσουν διαρκώς το λεξιλόγιό τους πειραματιζόμενοι με όλα τα street styles, το θέατρο, την περφόρμανς και τον κινηματογράφο.

Ακολουθεί η The QDance Company του Qudus Onikeku από το Λάγος της Νιγηρίας. Ο Onikeku και η ομάδα του, επιβεβαιώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο γιατί η Αφρική είναι η μητέρα της ανθρωπότητας. Στο έργο Re:INCARNATION παρακολουθούμε εννέα πολύ εντυπωσιακούς χορευτές από διάφορες πόλεις της Νιγηρίας, να ακολουθούν μια διαδικασία μεταμόρφωσης απίστευτης έντασης, συνυφασμένης με την επιστροφή στις ρίζες του ρυθμού και της αυθεντικής εκφραστικής κίνησης.

Τέλος, στην Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενηθεί η δια ζώσης πρεμιέρα του έργου Stones and Bones από την ομάδα RootlessRoot, σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει προηγηθεί η κινηματογραφημένη εκδοχή του στο Onassis Channel στο ΥouTube. Στο Stones and Bones, τέσσερις ερμηνεύτριες, με τη συνοδεία της πρωτότυπης μουσικής του Βασίλη Μαντζούκη, και τα μαρμάρινα γλυπτά των Peter Randall-Page δημιουργούν ένα ποίημα για την εύθραυστη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και την ανάγκη να αφήσουμε το σημάδι μας στον κόσμο.

Stones and Bones

Stones and Bones

Το πρόγραμμα της Εναλλακτικής Σκηνής που ονομάζεται από φέτος Black Box, θα ξεκινήσει με τέσσερα μικτά ντουέτα χορευτών με και χωρίς αναπηρία, υπό τον γενικό τίτλο Mixed Doubles, σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Τα ντουέτα δημιουργήθηκαν για τις σκηνές Holland Dance Festival (Ολλανδία), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα), Oriente Occidente Dance Festival (Ιταλία) και Skånes Dansteater (Σουηδία), στο πλαίσιο του τετραετούς ευρωπαϊκού δικτύου Europe Beyond Access με συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για τα ντουέτα Cornered της Faizah Grootens, Re-call της χορογράφου Βενετσιάνας Καλαμπαλίκη, Feeling Good με αναφορές στον Άνθρωπο του Βιτρούβιου σε χορογραφία Diego Tortelli και Fine Lines που χορογραφεί η Roser López Espinosa.

Ακολουθούν το έργο One More Thing του Ισραηλινού Adi Boutrous, το DEN.TRO της Maria Fonseca από την Πορτογαλία και η Ευαγγελία Ράντου με το Ǝ V A: το νέο σόλο της γνωστής χορεύτριας παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Στη συνέχεια θα δούμε την ελληνική πρεμιέρα του ντουέτου Zeppelin Bend της Κατερίνας Ανδρέου, σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο είχε παρουσιαστεί ως work in progress στο 7ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης το 2020.

Ακολουθούν το νέο έργο της Αθανασίας Κανελλοπούλου NadjaWho am I? που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ και το Through the Grapevine, της ομάδας not standing του Βέλγου Alexander Vantournhout, ένα ιδιόμορφο pas de deux μεταξύ δύο ανδρών.

DEN.TRO

Τέλος, η πρωτοεμφανιζόμενη στην Ελλάδα και διεθνώς βραβευμένη Oona Doherty από την Ιρλανδία, παρουσιάζει το Hope Hunt and the Ascension into Lazarus που κινείται μεταξύ σωματικού θεάτρου, κοινωνικής διακήρυξης και χορού.

Στην Κεντρική Πλατείας της Καλαμάτας θα πραγματοποιηθούν 16 υπαίθριες παραστάσεις σε οκτώ βραδιές χορού, όλες με δωρεάν είσοδο. Στο καθιερωμένο πλέον βραδινό ραντεβού στις 21:00 στην πλατεία, θα δούμε:

17.07: Tο έργο LIOV του Diego Sinniger από την Ισπανία και το έργο SAHASRARA απόσπασμα της Maria Fonseca από την Πορτογαλία.

18.07: Το έργο You Wonder What I See των Ελένη Ρόμπερτς από την Ελλάδα και Solal Mariotte απο τη Γαλλία και το έργο Know It All με τον Jos Baker από το Ηνωμένο Βασίλειο.

19.07: Το έργο Enter Illusion του Κώστα Τσουκαλά ή Phoenix και το έργο WHATEVERISTRENDINGNOW με την LíviaBalážová από τη Σλοβακία.

21.07: Το Φεστιβάλ φέτος συνεργάζεται με τρεις επαγγελματικές σχολές χορού, δίνοντας την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους μαθήτριες της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, της επαγγελματικής σχολής χορού Ραλλού Μάνου και της επαγγελματικής σχολής χορού ΑΚΤΙΝΑ. Πρόκειται για τα έργα Επανάσταση του σώματος με τη Λασάντρα Τσύπι, Φάσμα Περιορισμού με την Ασπασία Κυραδενίδου και Οργανώνοντας την απαισιοδοξία με την Άννα Μαρία Καρούνου.

22.07: Tο έργο Bowling Ball με τον Alexander Vantournhout και το Ορλάντο της Λαμπρινής Γκόλια.

23.07: Το έργο Hito με τους Akira Yoshida και Chey Jurado από την Ισπανία.

24.07: Το έργο Articulated Dynamics της Ειρήνης Αποστολάτου και το Κάθε πολύτιμη στιγμή (απόσπασμα) του Αλέξανδρου Ελ Γκρέκο.

25.07: Το έργο There Is A Place με την Πετρίνα Γιαννάκου και το Us με τον Arias Fernandez της The Jokerz Company, από την Ισπανία.

Τα έργα LIOV του Diego Sinniger και Know it all του Jos Baker θα παρουσιαστούν επίσης στην Costa Navarino στις 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας της Μεσσηνίας σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών.

Re:INCARNATION

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Ένας από τους βασικούς στόχους του Φεστιβάλ είναι η διοργάνωση σεμιναρίων χορού για επαγγελματίες αλλά και για όλους όσους αγαπούν τον χορό, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες.

Στα σεμινάρια για σπουδαστές και επαγγελματίες χορευτές που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του 27ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συνεχίζεται η στρατηγική του Φεστιβάλ που προβλέπει την εκπαίδευση των χορευτών μέσω της εντατικής και σε βάθος έρευνας καθώς και μέσω ολοκληρωμένων προσεγγίσεων ανάπτυξης τεχνικής. Το φετινό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελείται από δύο βασικά σεμινάρια και πέντε masterclasses.

Ειδικότερα, τα επαγγελματικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, είναι τα εξής:

Physicology με τον Jos Baker.

Mindcross με την Lívia Balážová.

Tα masterclasses:

Up, but down, but fast, but slow, but wild, but sensitive με τον Akira Yoshida.

Sensitive Skills με τον Chey Jurado.

Masterclass με την Adila Omotosho της The QDance Company.

Fighting Monkey Practice – Coordinations με τον Jozef Fruček.

Fighting Monkey Practice – From the other side με την Λίντα Καπετανέα.

Μία νέα πρωτοβουλία που προωθεί φέτος το Φεστιβάλ με στόχο τoν καλλιτεχνικό διάλογο είναι η εκδήλωση Αrt within One, ένα κάλεσμα στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες του Φεστιβάλ και σε σπουδαστές των επαγγελματικών σεμιναρίων να βρεθούν όλοι μαζί και να μοιραστούν την τέχνη τους. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό δρώμενο με συνοδεία μουσικής στο οποίο οι προσκεκλημένοι θα κληθούν να συνομιλήσουν χορευτικά με τους συναδέλφους τους και να παρουσιάσουν στην κοινότητα τον προσωπικό τους τρόπο έκφρασης στην κίνηση και τον χορό, μέσα σε ένα λεπτό. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και θα διεξαχθεί στις 21 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, ώρα 17:00.

Εκτός από το πρόγραμμα για επαγγελματίες, συνεχίζονται τα προγράμματα και τα εργαστήρια χορού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας, με έμφαση στις μικρές και μεγάλες ηλικίες, σε όλη την οικογένεια και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Τα εργαστήρια έχουν στόχο να ενδυναμώσουν τη σχέση του Φεστιβάλ με την πόλη και να εκπαιδεύσουν το κοινό πάνω στον σύγχρονο χορό και την κίνηση.

Ειδικότερα, τα πέντε εργαστήρια και σεμινάρια κίνησης για τους κατοίκους της Καλαμάτας είναι τα εξής:

-Εργαστήρι χορού με τίτλο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για παιδιά και εφήβους 5-18 ετών

-Εργαστήρι χορού με τίτλο ΓΙΑΜ! για γονείς και παιδιά από την Βιτόρια Κωτσάλου

-Εργαστήρι κίνησης για ηλικίες άνω των 50 («50+») από την Πηνελόπη Μωρούτ

-Εργαστήρι κίνησης για ηλικίες άνω των 70 («70+») από την Βιτόρια Κωτσάλου

-Εργαστήριο για ΑμεΑ σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και τις Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Ειρήνη Κουρούβανη και Βιβή Χριστοδουλοπούλου. Το εργαστήριο διεξάγεται επίσης με τη συνεργασία του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.)

BLKDOG

Καθημερινοί Ήρωες

Ψηφιακή έκθεση παιδικής ζωγραφικής σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Tο Φεστιβάλ Καλαμάτας συνεργάζεται φέτος για δεύτερη χρονιά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο του 8ου παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με τίτλο Καθημερινοί Ήρωες, που πραγματοποίησε το Μουσείο διαδικτυακά.

Στο φετινό παιδικό διαγωνισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης η Καλαμάτα ήταν ο μεγάλος νικητής, καθώς δύο νικητές και δύο διακριθέντες, από το σύνολο των 6000 συμμετεχόντων, προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

Οι δύο νικητές είναι:

1o βραβείο: Ελευθερία Χάικου – ΣΤ΄ Δημοτικού
2ο βραβείο: Γεώργιος Δήλες – Β΄  Δημοτικού
Οι δύο διακριθέντες είναι:

Χρήστος Ρισβάνης – Ειδικά Σχολεία
Παναγιώτης-Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος – Νήπιο

Όλα έργα των παιδιών 4-15 ετών από τη Μεσσηνία που συμμετείχαν στο διαγωνισμό θα εκτεθούν σε ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής με τίτλο Καθημερινοί Ήρωες, που θα διοργανωθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από τις 16 έως τις 25 Ιουλίου.

Με αφορμή την έκθεση “Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου” του Μουσείου και την επέτειο της επανάστασης του 1821, παιδιά από τον Νομό Μεσσηνίας αποτύπωσαν και ζωγράφισαν τον δικό τους Καθημερινό Ήρωα. Τα παιδιά θα μπορούν να δουν τους «Ήρωές» τους να παρουσιάζονται ψηφιακά στο κοινό, σε οθόνες στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Τη νέα ταυτότητα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας σχεδίασαν και επιμελήθηκαν οι BEND.

Re:INCARNATION

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας