Με τη συμβολή του Βρετανικού Μουσείου, ένα άγαλμα 2.000 ετών που εικάζεται να απεικονίζει τη Θεά Περσεφόνη θα επιστραφεί στη Λιβύη, σύμφωνα με αναφορές της Guardian. Το άγαλμα είχε κλαπεί από την αρχαία πόλη της Κυρήνης, πρώην αρχαία ελληνική πόλη και καταχωρημένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2011 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη, αλλά εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου το 2013.

Εμπειρογνώμονες από το Βρετανικό Μουσείο κλήθηκαν να το ερευνήσουν και το 2015 έδωσαν μαρτυρία στο δικαστήριο σχετικά με την προέλευση του αντικειμένου. Το δικαστήριο που ανέλαβε την υπόθεση έκρινε ότι το έργο ανήκε στη Λιβύη, στην οποία και θα επιστραφεί το έργο μέσω της πρεσβείας της στο Λονδίνο.

British Museum staff Peter Higgs (left) and Hannah Boulton, with Libyan embassy charge d’affaires Mohamed Elkoni, view the statue at the Libyan embassy in London. Photograph: Dominic Lipinski/PA

Το μαρμάρινο άγαλμα είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο που σύμφωνα με δηλώσεις του Peter Higgs επιμελητή του Βρετανικού Μουσείου στην Guardian, «πρόκειται για ένα εκπληκτικό άγαλμα τριών τετάρτων, πολύ καλά διατηρημένο με μόνο λίγα δάχτυλα να λείπουν. Είναι τεχνικά λαμπρό στον τρόπο που έχει χαραχθεί με έντονες λεπτομέρειες και άθικτο το πρόσωπο» και χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα π.Χ.

Τα στοιχεία που το διακοσμούν όπως βραχιόλια φιδιών – σηματοδοτούν τη μετά θάνατον ζωή και την αναγέννηση – ενώ το ειδώλιο κούκλας που κρατάει στα χέρια της θυμίζει τα χαρακτηριστικά αντικείμενα που συμβολικά προσέφεραν ως αναμνηστικό στη μεταθανάτια ζωή. «Το άγαλμα πιθανώς να είχε κατασκευαστεί για να τοποθετηθεί πάνω από έναν τάφο προσώπου με υψηλό κύρος στην κοινωνία», δηλώνει ο Peter Higgs, ο οποίος ήταν μεταξύ των ειδικών που συμβουλεύτηκαν για την προέλευση του έργου.

Πολλά παρόμοια αγάλματα υπάρχουν σήμερα αλλά δυστυχώς δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, συνήθως το μόνο που μένει είναι το κεφάλι. Η ποιότητα της επιφάνειας του αγάλματος της Περσεφόνης δείχνει πως πιθανότατα ανασκάφηκε πρόσφατα.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει δεχτεί έντονη κριτική για την απροθυμία του να επιστρέψει στον τόπο τους πολλά από τα πολιτιστικά αντικείμενα που κρατάει στις εκθέσεις του, πολλά από τα οποία λεηλατήθηκαν παράνομα κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας, ανάμεσά τους φυσικά και τα δικά μας Μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά όπως δήλωσε ο Higgs «σε αυτή την περίπτωση είχαμε ένα αίσιο τέλος, καθώς το άγαλμα θα επιστρέψει στη Λιβύη και αυτό πραγματικά είναι ένα υπέροχο συναίσθημα».

The rare, 2,000-year-old marble “Persephone” was handed to the Libyan Embassy in London on April 13, courtesy of the British Museum