Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, μπορούν να δουν ένα βίντεο του καλλιτέχνη Marc Quinn, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε ένα περίπτερο που έχει σχεδιάσει ο σταρ της αρχιτεκτονικής Νόρμαν Φόστερ έξω από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για μια προεπισκόπηση του έργου του Quinn «Το αίμα μας», στο οποίο 1.000 λίτρα κατεψυγμένου ανθρώπινου αίματος που προέρχεται από 10.000 πρόσφυγες, διασημότητες και άλλους συμμετέχοντες στο έργο, θα εγκιβωτιστούν σε ένα διαφανές περίπτερο στα σκαλιά του κτιρίου Stephen A. Schwarzman της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

Η εγκατάσταση προγραμματίζεται για το 2021 και έχει ήδη αναγγελθεί από το περασμένο φθινόπωρο και συνοδεύεται από μια σειρά βίντεο με σταρς και πρόσφυγες από την οποία το πρώτο θα προβάλλεται μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ο Marc Quinn, ο οποίος όπως στο έργο Self, του 1991, έχει χρησιμοποιήσει το δικό του αίμα για να φτιάξει ένα ομοίωμα του κεφαλιού του από σιλικόνη, μιλώντας για το νέο του πρότζεκτ ανέφερε πως η υπόθεση των μεταναστών και η ένταση του προβλήματος τον συγκλονίζει, αφού τα τελευταία χρόνια πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν, αφού τους στερήθηκε η ευκαιρία να ζήσουν και να μπορέσουν να δημιουργήσουν στην πατρίδα τους. Οι εικόνες των ανθρώπων μέσα στις βάρκες που διασχίζουν τη θάλασσα τον επηρεάζουν βαθιά και το θεωρεί ως ένα από  τα καθοριστικά ζητήματα του αιώνα μας.

Ανάμεσα στους διάσημους που υποστηρίζουν το έργο του Βρετανού καλλιτέχνη είναι η Anna Wintour, η Kate Moss και ο Paul McCartney που συμφώνησαν όχι μόνο να δώσουν αίμα αλλά και να εμφανίζονται στα βίντεο του καλλιτέχνη μιλώντας για το έργο του και την προσφυγική κρίση.

Στο συνεργατικό αυτό έργο θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 5.000 εθελοντές, οι μισοί από τους οποίους είναι μετεγκατεστημένοι πρόσφυγες από όλο τον κόσμο. Το αίμα όλων θα μοιραστεί σε δυο διαφανείς πανομοιότυπους κύβους που δε θα γνωρίζουμε ποιας ομάδας το αίμα περιέχεται σε κάθε έναν από αυτούς.

Ο Marc Quinn χρησιμοποιεί το αίμα για να καταδείξει ότι η βιολογία αποδεικνύει ότι το αίμα κανενός δεν είναι καλύτερο από οποιουδήποτε άλλου και υπάρχει εντελώς διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων όταν προηγείται αυτή η συνειδητοποίηση. Το έργο θα συνοδεύεται από μια σειρά συνομιλιών, προγραμμάτων, βίντεο και γραπτών μαρτυριών από τους συμμετέχοντες. Ο Quinn ονομάζει το έργο του «Οδύσσεια» και φιλοδοξεί να αντλήσει κεφάλαια που θα διατεθούν σε οργανώσεις που υποστηρίζουν πρόσφυγες. Είναι από τους καλλιτέχνες που πιστεύουν ακράδαντα όχι μόνο ότι ο κόσμος θυμάται μέσα από την τέχνη αλλά και ότι η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ο πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης δήλωσε πως είναι σημαντικό αυτό το έργο που υπενθυμίζει στους κατοίκους της Νέας Υόρκης ότι και το μέρος που κατοικούν είναι μια πόλη που χτίστηκε από κύματα μεταναστών.