Το κέντρο του Μάντσεστερ, στη βόρεια Αγγλία πρόκειται να φιλοξενήσει ένα  αντίγραφο του Big Ben μήκους 42 μέτρων ξαπλωμένο κυριολεκτικά στο πλάι. Και δεν είναι μόνο αυτό που το κάνει ξεχωριστό αλλά το γεγονός ότι είναι φτιαγμένο από βιβλία.

Το γλυπτό της εικαστικού, από την Αργεντινή, Marta Minujín φέρει τον τίτλο Big Ben Lying Down with Political Books και αποτελείται από 20.000 περίπου βιβλία που «έχουν διαμορφώσει τη βρετανική πολιτική», όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην ανακοίνωση που έχει δημοσιεύσει το Διεθνές Φεστιβάλ Μάντσεστερ στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί αυτή η ξεχωριστή εικαστική εγκατάσταση.

Αυτό το προσωρινό «μνημείο» θα αποτελέσει την αφορμή για μια σειρά συζητήσεων και διερώτησης με στόχο την επαναξιολόγηση των εθνικών συμβόλων, της δημοκρατίας και της ισότητας με ενορχηστρωτή το ανεξάρτητο, νεανικό και επαναστατικό πνεύμα του Μάντσεστερ.

Marta Minujín in front of The Parthenon of Books in 2017 Photo: Ronny Hartmann; Marta Minujín archive

A drawing of Marta Minujín’s Big Ben Lying Down with Political Books © Marta Minujín

Εγκατεστημένο στην καρδιά της πόλης αυτό το τεράστιο έργο τέχνης θα μπορεί κανείς ελεύθερα να το απολαύσει ενώ στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ σε μια ξεχωριστή «αποχαιρετιστήρια» τελετή αυτό το «βιβλιοκατασκευασμένο» Big Ben θα γίνει χίλια κομμάτια, ώστε όλοι οι παρευρισκόμενοι να φύγουν συντροφιά με ένα βιβλίο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μάντσεστερ ξεκίνησε το 2017 και πρόκειται για ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φεστιβάλ τέχνης που παρουσιάζει μια μεγάλης κλίμακας έκθεση και ένα ευρύ πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων. Μια πλατφόρμα ανάδειξης νέων τάσεων και καλλιτεχνών, το οποίο προωθεί πειραματικές φόρμες από διάφορες μορφές τέχνης. Φέτος θα ανοίξει την αυλαία του την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 18 Ιουλίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Marta Minujín δημιουργεί υπερμεγέθη γλυπτά κατασκευασμένα από βιβλία.

Μπορούμε να την θυμηθούμε στη λήξη της στρατιωτικής δικτατορίας της Αργεντινής το 1983, να δημιουργεί τον Παρθενώνα των Βιβλίων από βιβλία που ήταν κάποτε απαγορευμένα. Το έργο αναδημιουργήθηκε το 2017 στην Documenta 14 στο Κάσελ.

Γεννημένη το 1943 στο Μπουένος Άιρες η Marta Minujín ανήκει στη γενιά των καλλιτεχνών που εναντιώθηκαν στη δικτατορία και τα απολυταρχικά καθεστώτα υπογραμμίζοντας την αξία της δημοκρατίας, ανέκαθεν ένα επαναστατικό πνεύμα με την τέχνη της να ασκεί κριτική στον καπιταλισμό, αποθεώνει την πολιτιστική γνώση και τα μνημεία – σύμβολα της δημοκρατίας εγείροντας έντονο προβληματισμό.

Η Marta Minujín πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη της ατομική έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Tate Liverpool φέτος χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι ημερομηνίες.