Κείμενο: Αναστασία Σταθά

Ένα αγόρι και το παιχνίδι του πρόκειται να αλλάξουν τα πάντα…

Το καλοκαίρι του 1997 η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ συστήθηκε για πρώτη φορά στους αναγνώστες της μέσα από το μυθιστόρημά της «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος». O νεαρός μάγος συντρόφευε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο με τις περιπέτειές του να εξιστορούνται  σε 7 συνολικά βιβλία, τα οποία μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο σε μία σειρά 8 ταινιών με τον Ντάνιελ Ράντκλιφ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Μετά την επιτυχία του Χάρι Πότερ η Βρετανίδα συγγραφέας επέλεξε να απευθυνθεί σε ενήλικο αναγνωστικό κοινό και εξέδωσε τα μυθιστορήματα Ο ξαφνικός θάνατος, Το κάλεσμα του κούκου, Ο μεταξοσκώληκας και Θανάσιμο λευκό υπογράφοντας μάλιστα τα τρία τελευταία κρυμμένη πίσω από το ψευδώνυμο Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ.

Το εικονογραφημένο από τον Τζιμ Φιλντ βιβλίο Το Χριστουγεννιάτικο Γουρουνάκι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σηματοδοτεί την επιστροφή της Ρόουλινγκ στον κόσμο του παιδικού μυθιστορήματος.

Ο Γου είναι το λατρεμένο λούτρινο γουρουνάκι του Τζακ. Βρίσκεται πάντα δίπλα του, συμπαραστάτης στα καλά και στα κακά. Μια Παραμονή Χριστουγέννων, όμως, κάτι τρομερό συμβαίνει: ο Γου χάνεται. Έτσι ο Τζακ παρέα με το Χριστουγεννιάτικο Γουρουνάκι, τον αχώνευτο αντικαταστάτη του Γου, θα ταξιδέψουν στη μαγική Χώρα των Χαμένων όπου θα ζήσουν απίθανες περιπέτειες. 

Αναφερόμενη στο Χριστουγεννιάτικο Γουρουνάκι η συγγραφέας τονίζει πως: «Ποτέ δεν είχα πρόβλημα να κινούμαι σε διάφορους φανταστικούς κόσμους, ακόμα κι αν δουλεύω ταυτόχρονα σε όλους αυτούς. Φαντάζομαι τους διαφορετικούς φανταστικούς κόσμους σαν διαφορετικά δωμάτια στα οποία έχω πρόσβαση.

Στη χειρότερη περίπτωση, όταν μπαίνω σε ένα από αυτά τα δωμάτια, πρέπει να αφιερώσω λίγο χρόνο για να επανα-προσανατολιστώ, να ξαναβρώ τη θέση μου, να ελέγξω τι έχω βάλει σε ποιο συρτάρι. Ωστόσο, είναι ξεχωριστά μέρη στο μυαλό μου, και την στιγμή που ξαναμπαίνω σε έναν από τους κόσμους, οι χαρακτήρες μού φαίνονται το ίδιο αληθινοί όσο ήταν την στιγμή που τους άφησα». 

Αν και οι ήρωες του νέου βιβλίου της Ρόουλινγκ δεν αποτελούν μέρος ενός μαγικού σύμπαντος παρόμοιου με εκείνο του Χάρι Πότερ μία αίσθηση μαγείας είναι διάχυτη σε κάθε σελίδα. Σύμφωνα με την ίδια:

«Η ιστορία αυτή είναι μαγική, αλλά με τρόπο πολύ διαφορετικό από τον Χάρι Πότερ. Μπαίνεις σ’ έναν κόσμο που λειτουργεί με βάση τους δικούς του, παράξενους, μαγικούς νόμους, και παρόλο που τα Χριστούγεννα από μόνα τους διαθέτουν πολλή μαγεία, εδώ δεν υπάρχουν μάγοι και μαγικά ραβδιά».

Απευθυνόμενη και πάλι σε παιδιά η Ρόουλινγκ έγραψε ένα βιβλίο για όλα εκείνα τα πράγματα που θεωρούμε πολύτιμα, για το πώς η αλλαγή και η απώλεια είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής μας, αλλά και για το πώς από αυτά μπορούν να προκύψουν υπέροχα πράγματα.

 Λίγα λόγια για την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είναι η συγγραφέας της σειράς βιβλίων Χάρι Πότερ, που έχει πουλήσει πάνω από 500 εκατομμύρια αντίτυπα, έχει μεταφραστεί σε πάνω από 80 γλώσσες και έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο σε μία σειρά 8 ταινιών, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

Επιπλέον είναι σεναριογράφος των ταινιών Φανταστικά Ζώα, ενώ υπήρξε μία εκ των συγγραφέων του θεατρικού Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί, στο οποίο συνεχίζεται η ιστορία του ενήλικου πλέον Χάρι.

Το 2020 επέστρεψε στον χώρο του παιδικού βιβλίου με το παραμύθι Το Ίγκαμπογκ, το οποίο αρχικά δημοσιεύτηκε δωρεάν στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα συγγραφικά δικαιώματα έχουν παραχωρηθεί στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Volant, για την στήριξη ευάλωτων ομάδων που επλήγησαν από την πανδημία  Covid-19. Το βιβλίο έχει ήδη πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως.

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έχει βραβευτεί πολλάκις για το συγγραφικό της έργο, το οποίο περιλαμβάνει βιβλία παιδικά αλλά και ενηλίκων. Υποστηρίζει έναν αριθμό ανθρωπιστικών σκοπών μέσω του φιλανθρωπικού ιδρύματος Volant, ενώ έχει επίσης ιδρύσει τη φιλανθρωπική οργάνωση Lumos που μάχεται για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν έγκλειστα σε ιδρύματα. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ ήθελε να γίνει συγγραφέας. Ζει στη Σκωτία με την οικογένειά της.

Μπορείτε να διαβάσετε απόσπασμα από το βιβλίο εδώ

Cover photo: Photography Debra Hurford Brown © J.K. Rowling