Ο πίνακας του René Magritte “L’Empire des Lumières” που βρίσκεται στη συλλογή μίας από τις Βελγίδες μούσες του καλλιτέχνη εδώ και 60 χρόνια πρόκειται να πουληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s στις 2 Μαρτίου, και εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 45 εκατομμύρια£ (60 εκατομμύρια δολάρια).

Με αυτή την πώληση, τα έργα του σουρεαλιστή ζωγράφου, αποκτούν ένα νέο σημείο αναφοράς στην εμπορική τους αξία στη διεθνή αγορά καθώς οι τιμές τους τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνονται. Πιο συγκεκριμένα, αυτό το έργο πρόκειται να ξεπεράσει το τρέχον ρεκόρ δημοπρασίας του Μαγκρίτ που ήταν 26,8 εκατομμύρια δολάρια, για το Le Principe du Plaisir (The Pleasure Principle – 1937) του καλλιτέχνη από τον Οίκο Sotheby’s το 2018.

Το L’empire des lumières (1961), περιλαμβάνει μια σύνθεση που ο καλλιτέχνης φαίνεται να αγαπούσε ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Η σκηνή απεικονίζει μια φωτισμένη εξωτερική όψη ενός προαστιακού οικιστικού σπιτιού σε σκοτεινή ατμόσφαιρα, εικόνα που φέρνει στο μυαλό τις Βρυξέλλες, την πόλη όπου είχε τη βάση του ο Magritte.

Ο Μαγκρίτ δημιούργησε αυτό το έργο για την Anne-Marie Crowet Gillon, μια Γαλλίδα βαρόνη και κόρη ενός από τους βασικούς «χορηγούς» του, του δικηγόρου Pierre Crowet. Η Gillon, γνώρισε τον καλλιτέχνη σε ηλικία 16 ετών, και συνέχισε να ποζάρει για πολλά από τα έργα του Magritte, εμφανιζόμενη αργότερα στον πίνακα του 1950 The Ingnorant Fairy.

Η Helena Newman, διευθύντρια του Οίκου Sotheby’s στην Ευρώπη περιέγραψε σε δήλωσή της τον πίνακα ως μία από τις «καθοριστικές εικόνες της σουρεαλιστικής τέχνης».

Έργα του Magritte με ίδια σχεδόν σύνθεση βρέθηκαν σε συλλέκτες όπως ο Nelson Rockefeller και η Peggy Guggenheim, ενώ παρόμοια έργα του, ανήκουν πλέον στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, στη Συλλογή Menil στο Χιούστον και στα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου στις Βρυξέλλες.

Ο πίνακας θα προβληθεί για το κοινό στον Οίκο  Sotheby’s στο Λος Άντζελες αυτόν τον μήνα και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ πριν φτάσει στον τελικό προορισμό του στα κεντρικά γραφεία του οίκου στο Λονδίνο, όπου θα δημοπρατηθεί.