Στο μέλλον της αμερικανικής ηπείρου ως μεγάλο ιστορικό πολιτικό και κοινωνικό γεγονός θα εγγραφεί -εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού και τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς ενός ακήρυχτου πολέμου-  τις βίαιες συγκρούσεις αλλά και τις εντυπωσιακές διαδηλώσεις για το Black Lives Matter και η εισβολή στο Καπιτώλιο των μανιασμένων φανατικών οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ που θα εγκαταλείψει το Οβάλ γραφείο και τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

Όπως κάθε σύρραξη, εισβολή κοινωνική ή πολιτική αναταραχή, έτσι και αυτή έχει τα τεκμήρια που υπενθυμίζουν τόσο σε εμάς όσο και στους επόμενους αυτή τη συγκεκριμένη μέρα της 6ης Ιανουαρίου, τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε μία από τις πιο ντροπιαστικές ημέρες που θα γραφτεί και ως μία από τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ με πέντε νεκρούς και τη δημοκρατία να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Για αυτή την ιστορική στιγμή, το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν σπεύδει να συγκεντρώσει σημαίες, πλακάτ διαμαρτυρίας και άλλα «αναμνηστικά» της συγκεκριμένης ημέρας. Οι «εισβολείς» δεν δημιούργησαν φθορές στη συλλογή έργων τέχνης του Καπιτωλίου, ούτε σε πίνακες ζωγραφικής, ούτε σε αγάλματα, εκτός από το να κάθονται με άνεση στους θώκους των εκλεγμένων εκπροσώπων, να ψαχουλεύουν χαρτιά να βάζουν τα πόδια τους πάνω στα τραπέζια και προφανώς να συλλέγουν διάφορα ενθύμια της εισβολής τους με αποκορύφωμα αυτόν που πήρε ένα βήμα …για το σπίτι.

Μπορεί τα εκατό αγάλματα της συλλογής να έμειναν άθικτα, άθικτη δεν έμεινε η υπόληψη εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο που παρακολουθούσαν εμβρόντητοι το περιστατικό.

Washington 1812

Το  Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν στοχεύει να συγκεντρώσει «αντικείμενα και ιστορίες που θα βοηθούν τις μελλοντικές γενιές να θυμούνται και να τοποθετούν σε νοηματικό πλαίσιο την 6η Ιανουαρίου και τα επακόλουθα», υπογράμμισε σε ανακοίνωση, η διευθύντρια του μουσείου, Anthea M. Hartig.

Το ίδιο μουσείο έχει συγκεντρώσει αντικείμενα από την ιστορικής σημασίας ημέρα – την πρώτη εισβολή στο Καπιτώλιο από τον Πόλεμο του 1812 μεταξύ ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας επί προεδρίας Τζέιμς Μάντισον, συμπεριλαμβανομένων προκηρύξεων που καλούν σε εξέγερση, σημαίες και μια πινακίδα πάνω στην οποία είναι αναγραμμένη η φράση “Off with their heads: Stop the steal”.

«Πιστεύω ότι αυτοί που έκαναν την επίθεση στο Καπιτώλιο είναι στασιαστές, αήθεις και, με κάθε τρόπο, άσχημα νέα… αλλά αν άφησαν πράγματα πίσω, πρέπει να διατηρηθούν και αργότερα να μελετηθούν. Πρέπει να δούμε το “Τι μάθαμε;», τόνισε  η Jane Campbell, πρόεδρος της US Capitol Historical Society.