Όταν ανεβάζουμε στα social media ένα γυμνό του Μοντιλιάνι πορνογραφούμε; Όταν ανεβάζουμε ένα έργο του Γκυστάβ Κουρμπέ, ποιo ακριβώς αδίκημα διαπράττουμε;

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να κατεβάσουν μια «άσεμνη εικόνα» μια φωτογραφία ακόμα και ιστορική ή ένα έργο τέχνης σύμφωνα με την οδηγία του facebook ή σύμφωνα με μερικές αναφορές που έγιναν σε μια επίμαχη ανάρτηση. Αυτή όμως τη φορά ο αμερικανικός κολοσσός του διαδικτύου, Facebook, έρχεται αντιμέτωπος με έναν ιδιώτη του οποίου είχε κλείσει το λογαριασμό ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, προκειμένου να απολογηθεί.

Ο χρήστης είχε αναρτήσει φωτογραφία του πίνακα του Γκυστάβ Κουρμπέ «Η προέλευση του κόσμου» (Gustave Courbet, L’ Origine du monde). Ο Γάλλος εκπαιδευτικός στον οποίο ανήκε ο λογαριασμός κατέθεσε αγωγή με την οποία κατηγορεί το Facebook ότι απενεργοποίησε τον προσωπικό του λογαριασμό «χωρίς προειδοποίηση και αιτιολογία», στις 27 Φεβρουαρίου 2011. Το κλείσιμο του λογαριασμού έγινε μετά την ανάρτηση στον τοίχο του, του περίφημου πίνακα του Κουρμπέ που παριστάνει ένα γυναικείο αιδοίο, υπό μορφήν φωτογραφίας που παρέπεμπε σε  link με την ιστορία του έργου.


Ο εκπαιδευτικός δημοσίευσε τη φωτογραφία λίγες ημέρες μετά την ίδια περιπέτεια που συνέβη στον Δανό καλλιτέχνη Φρόντε Στάινικε (Frode Steinicke). Τότε το Facebook είχε εξηγήσει ότι οι κανόνες λειτουργίας του απαγορεύουν το γυμνό, αλλά, τελικά, προχώρησε στην επανενεργοποίηση του λογαριασμού του Δανού καλλιτέχνη, απαλείφοντας τη δημοσίευση του πίνακα του Κουρμπέ.

Στις 4 Οκτωβρίου 2011, ο Γάλλος εκπαιδευτικός προσέφυγε στη δικαιοσύνη απαιτώντας από το Facebook την επανενεργοποίηση του λογαριασμού του, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.