Πριν από λίγο καιρό η ιστορική εταιρεία Tiffany με ένα μεγάλο deal ύψους 16,2 δισ. δολαρίων, αγοράστηκε από την ιδιοκτήτρια εταιρεία της Louis Vuitton, LVMH. Ο γαλλικός κολοσσός της μόδας προχώρησε σε αυτή την αγορά με στόχο να αποκαταστήσει τη λάμψη της αμερικανικής εταιρείας κοσμημάτων, επενδύοντας σε καταστήματα και νέες συλλογές.

Ναυαρχίδα του ομίλου είναι φυσικά το ιστορικό κατάστημα Tiffany & Co στη Fifth Avenue της Νέας Υόρκης. Η αρχιτεκτονική εταιρεία OMA New York, με επικεφαλής τον Shohei Shigematsu, παρουσίασε ένα νέο σχέδιο που φιλοδοξεί να δώσει λάμψη αλλά και ύψος στο κτίριο της 5ης Λεωφόρου.

Εδώ και 80 χρόνια στο ίδιο μέρος, το κατάστημα ανακαινίζεται αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι μια γυάλινη προσθήκη στην οροφή του κτιρίου, ένας διαφανής όγκος τριών ορόφων που θα προσθέσει χώρο για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων.

Το κτίριο χτίστηκε το 1940 από την Cross & Cross και έχει χαρακτηριστικά παράθυρα με σκαλίσματα στα άκρα τους. Οι αρμόδιοι πιστεύουν και όχι άδικα ότι το κτίριο της Πέμπτης Λεωφόρου είναι κάτι περισσότερο από ένα κατάστημα κοσμημάτων, έχοντας ακόμα και ιστορική σημασία. Πρόκειται για ένα χώρο με δημόσια διάσταση και η προσθήκη φιλοδοξεί να συνυπάρξει αρμονικά με την όψη του κτιρίου και να μιμηθεί ακόμα και τους φθαρμένους τοίχους. Οι γυάλινοι τοίχοι θα αντανακλούν την πόλη από τους εσωτερικούς χώρους, προσφέροντας παράλληλα ιδιωτικότητα σε όσους κοιτάζουν προς τα έξω.

Ο εντυπωσιακός τόπος που θα δημιουργηθεί προσφέρει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση και με την ύπαρξη ενός καφέ και ενός εστιατορίου θα επιτρέπει μια εντυπωσιακή θέα αλλά και μια ξενάγηση στα άδυτα του φημισμένου οίκου κοσμημάτων. Το έργο βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022.