Το αμερικανικό στούντιο αρχιτεκτονικής James Corner Field Operations έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για να μετατρέψει ένα τμήμα μη χρησιμοποιημένου σιδηροδρόμου μήκους ενός χιλιομέτρου στο κεντρικό Λονδίνο σε «έναν κήπο στον ουρανό» που ονομάζεται Camden Highline. Εμπνευσμένο από το High Line της Νέας Υόρκης, το Camden Highline θα τρέξει από το Camden στο King’s Cross. Η έκδοση του Λονδίνου τού εξαιρετικά επιτυχημένου γραμμικού πάρκου της Νέας Υόρκης θα σχεδιαστεί από τον James Corner Field Operations σε συνεργασία με τους vPPR Architects.

Το πάρκο θα κατασκευαστεί σε ένα τμήμα σιδηροδρομικής οδογέφυρας που εγκαταλείφθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια, όταν ένα μήκος τεσσάρων διαδρομών μειώθηκε σε διπλή τροχιά.

Το Κάμντεν αποκτά τη δική του High Line

Σε οκτώ μέτρα πάνω από το έδαφος, το υπερυψωμένο πάρκο θα έχει πρόσβαση από μια σειρά από σκάλες τοποθετημένες κατά μήκος της διαδρομής του. «Το Camden είναι ένα τόσο εξαιρετικό μέρος, με μια ζωντανή και πολυποίκιλη κοινότητα που σύντομα θα απολαύσει ένα εκπληκτικά μοναδικό, δημόσιο πράσινο κομμάτι που ενώνει τις διάφορες κοινότητές του μαζί με τρόπους αποκαλυπτικούς και μεταμορφωτικούς», δήλωσε ο James Corner, επικεφαλής σχεδιαστής του James Corner Field.

Όπως το αρχικό High Line της Νέας Υόρκης, το γραμμικό πάρκο θα έχει ξύλινο διάδρομο κατά μήκος του. Τα τμήματα του πεζόδρομου, τα οποία θα χωριστούν από τις ακίνητες διαδρομές με διάτρητο φράχτη, θα περιλαμβάνουν τραπέζια πικ-νικ, , καθίσματα στην εξέδρα και τραμπολίνα.

Το Κάμντεν αποκτά τη δική του High Line

Παράλληλα με τον διάδρομο, θα υπάρχουν ζαρντινιέρες που θα περιέχουν σημύδες και βελανιδιές, πεταλούδες και πολυετή φυτά. Κρεμαστά αμπέλια θα φυτευτούν για να αναπτυχθούν πάνω από την άκρη της οδογέφυρας.

«Το Camden Highline έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα πραγματικά σημαντικό νέο πλεονέκτημα για την τοπική κοινότητα στο Κάμντεν και τους ανθρώπους σε όλη την πρωτεύουσα», δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.

Το Κάμντεν αποκτά τη δική του High Line

Η High Line στη Νέα Υόρκη είναι ένα υπερυψωμένο πάρκο που χτίστηκε σε ένα τμήμα εγκαταλελειμμένου σιδηροδρόμου στη δυτική πλευρά του Μανχάταν. Το πρώτο τμήμα δύο χιλιομέτρων του πάρκου άνοιξε το 2009 με ένα δεύτερο τμήμα με διπλάσιο μήκος μετά το 2011. Ένα τρίτο τμήμα της High Line άνοιξε το 2014 και μια περαιτέρω επέκταση για τη σύνδεση του πάρκου με το Penn Station ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος. Θεωρείται το πιο επιτυχημένο αστικό υπερυψωμένο πάρκο παγκοσμίως.