Το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta αποκάλυψε πριν από μερικές μέρες τα αρχιτεκτονικά του σχέδια για την επέκταση και τον επανασχεδιασμό του Μουσείου Τέχνης Joslyn στη Νεμπράσκα, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Alley Poyner Macchietto Architecture (APMA).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης της Νεμπράσκα που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1931 με το εμβληματικό κτήριο Joslyn Memorial – δώρο στην πόλη της Ομάχα από τη Sarah Joslyn στη μνήμη του συζύγου της, George.

Κατά τη διάρκεια των 90 χρόνων ιστορίας του, το Μουσείο Τέχνης του Joslyn αφοσιωμένο σε μια «ανοιχτή πρόσβαση για όλους» φιλοσοφία με δωρεάν γενική είσοδο, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα στην Ομάχα και την ευρύτερη περιοχή της Νεμπράσκα. Η αρχιτεκτονική του κληρονομιά είναι εξίσου σημαντική.

Courtesy Snøhetta

Courtesy Snøhetta

Courtesy Snøhetta

Το αρχικό κτίριο (Memorial Building) από μάρμαρο σε απαλό ροζ χρωματισμό, σχεδιάστηκε  από τους αρχιτέκτονες John και Alan McDonald, και θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα ιστορικά Art Deco κτήρια. Το κτήριο απέκτησε μια φρέσκα, πιο μοντέρνα εικόνα με την πρώτη του επέκταση από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Norman Foster το 1994, το Scott Pavilion.

Η νέα επέκταση 42.000 τετραγωνικών ποδιών προβλέπει την προσθήκη γκαλερί σχεδιασμένες να ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της μόνιμης συλλογής, συμπεριλαμβανομένων έργων της εθνικής φήμης Collection of Contemporary Art Phillip G. Schrager του Μουσείου.

Εκτός από τους νέους χώρους γκαλερί, η αρχιτεκτονική ομάδα θα σχεδιάσει περισσότερα από τρία στρέμματα δημόσιων κήπων και υπαίθριων χώρων στον χώρο του Μουσείου και θα εκσυγχρονίσει τους υπάρχοντες χώρους γραφείων στο κτίριο Joslyn Memorial.

Η επέκταση, η οποία ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου 2021, ανταποκρίνεται στη σημαντική ταυτότητα του Μουσείου ως κορυφαίου πολιτιστικού κόμβου της Ομάχα για τις εικαστικές τέχνες, επαναπροσανατολίζοντας τους χώρους του προς τους δημόσιους κοινοτικούς χώρους που υποστηρίζουν τις γκαλερί.

Όταν ολοκληρωθεί η επέκταση, οι επισκέπτες του Μουσείου θα αντιληφθούν αμέσως σημαντικές αλλαγές στους χώρους τόσο κατά την άφιξή τους όσο και κατά την περιήγησή τους. Η κύρια πρόσβαση έχει μεταφερθεί και επανασχεδιαστεί, ενώ ένας υπερυψωμένος κήπος δημιουργεί την αίσθηση της εκκίνησης μιας νέας μοναδικής εμπειρίας ενώ η διαμόρφωση νέων σκεπαστών χώρων, επιτρέπουν την παραμονή των επισκεπτών ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Courtesy Snøhetta

Courtesy Snøhetta

Οι γκαλερί παρουσιάζουν μια νέα σειρά έργων τέχνης, ενώ επιτρέπουν την αυξημένη πρόσβαση του κοινού σε περισσότερες από τις συλλογές του Joslyn, που εκτείνονται σε 3.000 χρόνια τέχνης, και περιλαμβάνουν αντικείμενα και έργα ιθαγενών Αμερικανών σε χαρτί. Οι νέες αίθουσες διδασκαλίας και οι δημόσιοι χώροι, υποστηρίζουν μεγαλύτερο εύρος και βάθος δημόσιου προγραμματισμού και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Για περισσότερα από 30 χρόνια, το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta έχει σχεδιάσει μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα δημόσια και πολιτιστικά έργα στον κόσμο. Η αρχή της αναγνώρισής του έγινε το 1989 με τη βραβευμένη συμμετοχή του για τη νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Ακολούθησε αργότερα η Νορβηγική Εθνική Όπερα και  Μπαλέτο στο Όσλο και το Εθνικό Περίπτερο Μνημειακών Μουσείων της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, μεταξύ πολλών άλλων.