Λεπτοί γκρίζοι τοίχοι από τούβλα προεξέχουν στην όψη του Μουσείου Καλών Τεχνών, το οποίο δημιούργησε το αρχιτεκτονικό στούντιο Barozzi Veiga της Βαρκελώνης, στο κέντρο της πόλης της Λωζάνης.

Το στούντιο κέρδισε έναν διεθνή διαγωνισμό για τον σχεδιασμό τόσο του μουσείου τέχνης, του Muséecantonal des Beaux-Arts Lausanne (MCBA) όσο και του σχεδίου για την αναμόρφωση της νέας περιοχής τέχνης της πόλης, όπου βρίσκεται το μουσείο, το 2011.

Η περιοχή ονομάζεται Plateforme 10 και δημιουργήθηκε κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Λωζάνης. Το σχέδιο των αρχιτεκτόνων ήταν να ανακατασκευαστεί η εγκαταλελειμμένη περιοχή κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό και με αυτό τον τρόπο να επιστραφεί στην πόλη ένας κεντρικός αστικός χώρος που ήταν αχρησιμοποίητος και κατακερματισμένος.

Το Musée cantonal des Beaux-Arts της Λωζάνης, το οποίο κατέχει περισσότερα από 10.000 έργα τέχνης, χτίστηκε στο νότιο άκρο του αναμορφωμένου χώρου, παράλληλα με τις σιδηροδρομικές γραμμές. Το κτίριο μήκους 145 μέτρων διαθέτει μια χαρακτηριστική πρόσοψη που αναφέρεται στο βιομηχανικό περιβάλλον. Στη θέση που βρίσκεται σήμερα το μουσείο υπήρχε μια παλιά αίθουσα τρένων του 19ου αιώνα, αλλά οι αρχιτέκτονες διατήρησαν το μεγάλο τοξωτό παράθυρο με θέα τις σκουριασμένες πια σιδηροδρομικές γραμμές που γίνεται και ο πρωταγωνιστής της πρόσοψης του κτιρίου από τη μεριά των σιδηροδρόμων. Το κτίριο είναι σχετικά «ερμητικά κλειστό» προκειμένου να προστατευθούν οι συλλογές έργων τέχνης, ενώ η μια πλευρά συνδέεται με μια δημόσια πλατεία.

Τα δύο άλλα μεγάλα ιδρύματα τέχνης της Λωζάνης, το μουσείο φωτογραφίας, το Musée de l’Elysée και το μουσείο σύγχρονου σχεδιασμού, το Musée de Design d’Arts appliqués Contemporain, θα ανοίξουν επίσης στην ίδια περιοχή το 2022.