Θέλετε να δείτε πώς η μουσική μεταμορφώνει τη ζωή των παιδιών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς δημιουργούν δεσμούς με νέους μουσικούς από όλη την Ευρώπη;

To ντοκιμαντέρ Reconnecting Symphonies δείχνει ακριβώς αυτό.

Παιδιά συγκεντρωμένα μπροστά από ένα κοντέινερ στο στρατόπεδο προσφύγων του Σκαραμαγκά, στις παρυφές της Αθήνας, περιμένουν να ξεκινήσει το πρώτο τους μάθημα μουσικής. Είναι έτοιμα να παρακολουθήσουν ένα μάθημα που παρέχεται από το El Sistema Greece, το πρόγραμμα που προσφέρει δωρεάν μουσική εκπαίδευση σε παιδιά και νέους ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Εννέα μήνες μετά, έχοντας ήδη συμπληρώσει πολλές ώρες μελέτης και προβών και έχοντας δεχθεί επισκέψεις διάσημων καλλιτεχνών κλασικής μουσικής, όπως της Joyce DiDonato, τα ίδια αυτά παιδιά, ανέβηκαν στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, όπου έδωσαν μια sold-out συναυλία μαζί με εκατοντάδες νέους μουσικούς από δεκαέξι εκπαιδευτικά προγράμματα Sistema από όλη την Ευρώπη.

Το υπέροχο αυτό μουσικό ταξίδι τους μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στο Reconnecting Symphonies, το 360° ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Ισπανός φωτορεπόρτερ και σκηνοθέτης Ángel Ballesteros. Μέσα από τον φακό του, η ταινία αποκαλύπτει το νέο πρόσωπο της Ευρώπης: τα παιδιά προσφύγων από τη Μέση Ανατολή να διδάσκονται Μπετόβεν, Μπράμς ή Ντβόρζακ μαζί με νέους μαθητές από όλη την ήπειρο, δημιουργώντας μια νέα κοινότητα όπου συνυπάρχουν και συνεργάζονται παιδιά διαφορετικής καταγωγής, θρησκείας, εθνικότητας. Η μουσική βελτιώνει την ζωή των παιδιών και η συμμετοχή τους στο δίκτυο Sistema τα βοηθά να αναπτύξουν την ικανότητά τους να εργάζονται σε μια ομάδα.

Ξεκινώντας το Σεπτέμβριο του 2016, το El Sistema Greece δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τη ζωή παιδιών ευπαθών κοινωνικών ομάδων που διαβιούν στις πιο «δύσκολες» περιοχές της χώρας. Η πρωτοβουλία – η οποία αποτελεί μέρος του συνασπισμού #WithRefugees του UNHCR – έχει πλέον επεκταθεί σε πέντε τοποθεσίες μέσα και γύρω από την Αθήνα και προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών, καθώς και στην τοπική νεολαία, με στόχο την ενίσχυση μέσω της μουσικής των παιδιών που στερούνται προνόμια.

Δουλεύοντας με Έλληνες εκπαιδευτικούς και σε συνεργασία με τοπικές κοινότητες και ΜΚΟ, το El Sistema Greece φιλοξενεί τακτικά παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες και δασκάλους και οι μαθητές του έχουν ήδη εμφανιστεί με τους Joyce DiDonato, Il Pomo d’Oro και την ορχήστρα Simon Bolivar Trumpet Ensemble. Οι μαθητές έχουν επίσης συμμετάσχει σε προγράμματα πολλών υψηλού κύρους εκδηλώσεων όπως το TEDx, το Ελληνικό Φεστιβάλ και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Νοέμβριο του 2017, το El Sistema Greece σχημάτισε τη δική του ορχήστρα, στην οποία συνυπάρχουν παιδιά από κοινότητες προσφύγων και ταλέντα των τοπικών κοινωνιών. Μαζί, δίνουν παραστάσεις στην πρωτεύουσα.

«El Sistema», εμπνευσμένα από το θρυλικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Βενεζουέλας, του οποίου ο ιδρυτής José Antonio Abreu απεβίωσε τον Μάρτιο του 2018, λειτουργούν σήμερα σε εξήντα πέντε χώρες παγκοσμίως. Το δίκτυο Sistema Europe περιλαμβάνει περίπου 130 τοπικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη .

Το 2013, δημιουργήθηκε η Sistema Europe Youth Orchestra – SEYO, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο νέους μουσικούς από όλη την ήπειρο.

Η περσινή SEYO πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του El Sistema Greee και παρουσίασε περισσότερους από 400 νέους μουσικούς από όλη την Ευρώπη. Αυτοί οι νέοι μουσικοί συμμετείχαν στη θερινή Ακαδημία της SEYO που φιλοξενήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, πριν εμφανιστούν μαζί με την πολυπολιτισμική παιδική χορωδία του El Sistema Greece την πολύτιμη καθοδήγηση και προετοιμασία της μαέστρου Αντιγόνης Κερέτζη, στο κλείσιμο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Την ορχήστρα διηύθυναν οι ΦαίδραΓιαννέλου,RonÁlvarez, Bruno Campo, Ettiene Abellin & Juan Carlos Maggiorani.

Επόμενη στάση, το 5ο SEYO residency, τo οποίo θα φιλοξενηθεί από τo Sistema England & Sistema Europe στο Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ, στις 18-28 Αυγούστου 2018.