Η σχεδίαση του νέου Μουσείου Τέχνης Chungnam στη Νότια Κορέα ανατέθηκε κατόπιν μεγάλου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στο γραφείο UNStudio.

H αρχιτεκτονική πρόταση προσφέρει μια συναρπαστική, ολοκληρωμένη πολιτιστική εμπειρία, με έμφαση στην αλληλεπίδραση μεταξύ τέχνης και κοινού. Εκτός από τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου τεχνολογίας και τέχνης, στόχος είναι το έργο να αποτελέσει έναν ανοιχτό χώρο στην κοινότητα αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπου το κάθε άτομο έχει ελεύθερη πρόσβαση και συμμετοχή σε ένα πλήθος πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών και περιβαλλοντικών δράσεων και εκδηλώσεων, ένας χώρος που θα ορίζεται από την έννοια της «τέχνης για όλους».

Ο σχεδιασμός των UNStudio και DA Group για το Μουσείο Τέχνης Chungnam επεκτείνει τους περιορισμούς ενός παραδοσιακού μουσείου τέχνης και έχει συλληφθεί ως «μια πολιτιστική και κοινωνική εμπειρία για ολόκληρη την κοινότητα» που μπορεί να περιγραφεί ως «ένας ζωντανός, αναπνευστικός χώρος που θα μεγαλώσει και θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου»

Σχεδιασμένο ως τόπος έμπνευσης, συμμετοχής και συνεισφοράς – τόσο στην τέχνη όσο και στην κοινότητα, το μουσείο στοχεύει επίσης να γίνει ένα από τα πρώτα μουσεία μηδενικής ενέργειας στην Κορέα.

Ο νέος σχεδιασμός βασίζεται στην ιδέα ανάπτυξης ως «ένα μουσείο έξυπνης τέχνης» που εξετάζει νέους τρόπους με τους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν και να μοιραστούν ιστορίες για την τέχνη και τον σχεδιασμό – τόσο σωματικά όσο και ψηφιακά, και η αρχιτεκτονική πρέπει να υποστηρίξει αυτήν την εμπειρία.

Για το λόγο αυτό, το UNStudio έχει ενσωματώσει δύο μεγάλες, καθοριστικές λεπτομέρειες στον σχεδιασμό: ένα κεντρικό μεγάλο πάρκο και την Πολιτιστική Λεωφόρο. Αυτές οι δύο «μεγάλες λεπτομέρειες» είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία χώρων επικοινωνίας, καθώς επιτρέπουν στους ανθρώπους να απολαμβάνουν μια συνεχή εμπειρία χώρου και τέχνης μέσα από πολλές διαδρομές και γωνίες.

Η πολιτιστική λεωφόρος είναι το κεντρικό σημείο συνάθροισης και προσανατολισμού, συνδέοντας τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο και είναι ορατή από σχεδόν όλους τους εσωτερικούς χώρους.

«Η τέχνη έχει τη δύναμη να φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Εμπνέει, διδάσκει και προωθεί κοινότητες. Το Μουσείο Τέχνης Chungnam θα είναι ένα μέρος για να βιώσουν οι άνθρωποι αυτό και πολλά άλλα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ben van Berkel, συνιδρυτής του UNStudio.