Οι διοργανωτές του βραβείου Turner, του πιο περίβλεπτου βραβείου τέχνης στη Μεγάλη Βρετανία και ενός από τα μεγαλύτερα  βραβεία σύγχρονης τέχνης διεθνώς ανακοίνωσαν την ακύρωση της φετινής έκδοσης και αντ΄αυτής θα απονείμουν δέκα υποτροφίες των 10.000 λιρών σε δέκα ταλαντούχους καλλιτέχνες.

Υπό κανονικές συνθήκες ο Μάιος είναι ο μήνας της ανακοίνωσης της βραχείας λίστας των βραβείων που απονέμονται τον Δεκέμβριο με τον νικητή να αμείβεται με 25.000 λίρες.

Η Tate Britain, η οποία διοργανώνει το βραβείο, ανακοίνωσε ότι : Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία της ετήσιας έκθεσης δεν θα ήταν εφικτό υπό τους παρόντες περιορισμούς και θα ήθελε να βοηθήσει την υποστήριξη μιας μεγαλύτερης επιλογής καλλιτεχνών σε αυτήν την περίοδο βαθιάς αναστάτωσης και αβεβαιότητας. Ο Άλεξ Φαρκουχάρσον, διευθυντής της Tate Britain δήλωσε ότι ήταν αδύνατον να διοργανωθεί το φετινό βραβείο και επικαλέστηκε τον πιο διάσημο ζωγράφο της Βρετανίας  JMW Turner, ο οποίος έχει δώσει και το όνομά του στο βραβείο και άφησε την περιουσία του προκειμένου να υποστηριχθούν καλλιτέχνες που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, λέγοντας ότι θα ενέκρινε την απόφαση που πήρε το συμβούλιο των τεχνών.

Η φετινή κριτική επιτροπή τους τελευταίους 12 μήνες έχει επισκεφθεί εκατοντάδες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο για την προετοιμασία της ονομασίας μιας λίστας. Τα ίδια πρόσωπα, ο Richard Birkett, επιμελητής στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης, η Sarah Munro, διευθύντρια του κέντρου σύγχρονης τέχνης BALTIC στο Gateshead, η Fatos Üstek, διευθύντρια της Μπιενάλε του Λίβερπουλ και ο Duro Olowu, σχεδιαστής και επιμελητής – θα επιλέξουν τους 10 καλλιτέχνες που θα λάβουν τις εφάπαξ υποτροφίες. Τα κριτήρια θα είναι τα ίδια: Βρετανοί καλλιτέχνες που συμβάλλουν με το έργο στις νέες εξελίξεις στη σύγχρονη τέχνη αυτή τη στιγμή.

Εκτός από διάσημο στην εξέλιξη της σύγχρονης βρετανικής τέχνης, το βραβείο Τέρνερ,  είναι ένα ημερολόγιό της που συχνά καταφέρνει να εκνευρίσει ή να χαροποιήσει τους ανθρώπους αλλά σίγουρα δεν μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα βραβείο συμβατικό και αδιάφορο.

Πέρσι οι φιναλίστ συνεννοήθηκαν μεταξύ τους και μοιράστηκαν όλοι μαζί τα χρήματα του βραβείου. Οι Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Oscar Murillo και Tai Shani ήταν όλοι νικητές στο όνομα της καλλιτεχνικής κοινότητας και της αλληλεγγύης που οφείλει να τη διέπει.

Από το 1984 που ξεκίνησε να απονέμεται το Τέρνερ έχει αναδείξει μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της σύγχρονης τέχνης όπως οι Gilbert & George (1986), ο Anish Kapoor (1991), η Rachel Whiteread (1993), ο Antony Gormley (1994), ο Damien Hirst (1995), ο Steve McQueen (1999), ο GraysonPerry (2003) και ο Jeremy Deller (2004).

Σε μια εποχή πολύ δύσκολη για την καλλιτεχνική κοινότητα λόγω της κρίσης του κοροναϊού με μια θύελλα αναβολής των μεγαλύτερων ή πιο μικρών εκθέσεων οι καλλιτέχνες δημιουργούν ταμεία όπως η φιλανθρωπική οργάνωση Artangel που αυτό τον μήνα ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου ταμείου που δίνει σε 20 αναδυόμενους καλλιτέχνες 5.000 λίρες στον καθένα για «χρόνο σκέψης» για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν νέες ιδέες. Επίσης η Σύγχρονη Εταιρεία Τέχνης δημιούργησε ένα ταμείο που έχει συγκεντρώσει 120.000 λίρες για μουσεία και γκαλερί προκειμένου να αγοράσουν νέα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών.

Τα νέα ότι το βραβείο Τέρνερ του 2020 εγκαταλείπεται δεν είναι παράξενα, αλλά εξακολουθούν να είναι απογοητευτικά για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη τέχνη.