Στο κλείσιμο της δεκαετίας, μια -υποκειμενική προφανώς- λίστα με τις δέκα καλύτερες ταινίες και τις δέκα καλύτερες σειρές της.

Ας ξεκινήσουμε απ’ τις ταινίες:

[ 10 ]

 Ο Κούμπο και οι Δύο Χορδές

Γιατί ένα τεράστιο σκαθάρι – σαμουράι, μια μαϊμού και ο Κούμπο τρώνε μαζί  γύρω από ένα νοητό τραπέζι. Γιατί ο Κούμπο λέει ότι πρώτη φορά τρώει με παρέα.

[ 9 ]

Ιστορίες για Αγρίους

Γιατί είναι ο ορισμός του απολαυστικού, σαρδόνιου σινεμά και σε αφήνει περισσότερες της μίας φοράς με ανοικτό το στόμα.

[ 8 ]

Τhe Act of Killing/ Η Όψη της Σιωπής

Γιατί πολλές φορές δεν υπάρχει κανενός είδους τιμωρία, πολλές φορές η Ιστορία είναι ένας τόπος που δεν χωράει ο νους.

[ 7 ]

 Μέσα από τις Φλόγες

Γιατί είναι προτιμότερο να γεννηθείς από φρίκη και να μεγαλώσεις με αγάπη, παρά να γεννηθείς με αγάπη και να μεγαλώσεις στη φρίκη.

[ 6 ]

 Χωρίς Αγάπη

Γιατί ένα μικρό αγόρι σπαράζει σιωπηλά. Γιατί δεν υπάρχει φως από πουθενά. Γιατί δεν υπάρχει αληθινή αγάπη πουθενά. Μόνο εγώ.

[ 5 ]

 O Aστακός

Γιατί εκτός όλων των πάρα πολλών άλλων, ο Κόλιν Φάρελ και η Ρέιτσελ Βάις είναι το πιο ρομαντικό κινηματογραφικό ζευγάρι της δεκαετίας.

[ 4 ]

 Μεσοκαλόκαιρο

Γιατί ο τρόπος με τον οποίο ζούμε δεν είναι ο μόνος δυνατός. Γιατί η ατομικότητα είναι πολιτιστικό προϊόν και όχι η μόνη φυσική κατάσταση του ανθρώπου.

[ 3 ] 

 Αγάπη

Γιατί η αγάπη μπορεί να σου διώξει τον πόνο. Αλλά δεν μπορεί να διώξει το κακό. Εκτός κι αν το κακό είναι η ίδια η ζωή. “Mal, mal, mal”.

[ 2 ] 

Μαύρος Κύκνος

Γιατί εδώ ανήκεις, σε αυτό το αισθητικό σύμπαν, εδώ είναι το σπίτι σου, εδώ ο προορισμός σου, εδώ γουστάρεις να είσαι, εδώ θες να είσαι και πουθενά αλλού.

[ 1 ] 

Ο Γιος του Σαούλ

Γιατί δεν ξέρω αν πρέπει να λογίζεται ως ταινία ή ως κάτι άλλο, μεταφυσικότερο. Γιατί βλέποντάς την είσαι εκεί, παρών, μέσα στη μεγαλύτερη από όλες τις φρίκες της ιστορίας του γένους των ανθρώπων.

Και τώρα η σειρά των σειρών, και συγγνώμη Veep που δεν χώρεσες, είσαι η κωμική σειρά της δεκαετίας:

[ 10 ]

The Newsroom 

Γιατί, όπως ο ίδιος ο Άαρον Σόρκιν λέει στα μάστερ κλας, μην προσπαθείτε να κάνετε τους ήρωες σας να μιλάνε σαν κανονικοί άνθρωποι.

[ 9 ]

Rectify 

Γιατί είχε μια αύρα θείας χάριτος.

[ 8 ]

Game of Thrones

Γιατί ήταν η μεγάλη περιπέτεια του καιρού μας.

[ 7 ] 

Fleabag 

Γιατί έκατσαν σε εκείνη τη στάση λεωφορείου. Κι εκείνος εννοούσε πριν τον Θεό. Και το λεωφορείο δεν περνά. Μόνο η ζωή.

[ 6 ]

Black Mirror 

Γιατί καμιά φορά αγαπάς και αγαπιέσαι με όχημα σειρές.

[ 5 ] 

Boardwalk Empire 

Γιατί έτσι θα ήταν ο «Νονός» αν ήταν σειρά.

[ 4 ]

Mad Men 

Γιατί θα έμπαινε στη δεκάδα και μόνο για το ιδιοφυές της φινάλε. Αλλά είναι από την αρχή της ως το τέλος της μια σειρά που δεν θα παλιώσει ποτέ.

[ 3 ]

Breaking Bad 

Γιατί ο Γουόλτερ Γουάιτ είναι αυτός που θα χτυπήσει την πόρτα σας.

[ 2 ]

Fargo 

Γιατί δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις και που να τελειώνεις να μιλάς για αυτό. Και ακόμη έχεις μείνει με την εκκρεμότητα.

[ 1 ]

Horace and Pete 

Γιατί η καλύτερη σειρά της δεκαετίας έχει υποτυπώδη σκηνοθεσία. Και είναι η καλύτερη σειρά της δεκαετίας. Και θεατρικά που θα έπρεπε να παίζονται ήδη στα θέατρα. Γιατί  υπαρξιακά κάτι συνέβη σε αυτό το μπαρ. Κάτι που θα προτιμούσες ίσως να μην είχε συμβεί. Γιατί ποιος αντέχει στα αλήθεια τόση οδυνηρή αλήθεια;