Στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, πριν από τους δύο παγκόσμιους πολέμους που συγκλόνισαν την Ευρώπη και τον κόσμο, επικρατούσε μια μοναδική άνθηση σε όλους τους τομείς. Η τεχνολογική και οικονομική αυτή ανάπτυξη δημιούργησε όχι μόνο μια ακμαία ανώτερη τάξη, αλλά και την ανάγκη των μελών της για χλιδή, εντυπωσιασμό και σαφή διαχωρισμό από τους “μη έχοντες”. Η Mπελ Επόκ όπως ονομάστηκε η περίοδος εκείνη, επίκεντρο της οποίας υπήρξε το Παρίσι και συγκεκριμένα η Μονμάρτη, ήταν παράλληλα πνευματικό κέντρο και τόπος συνάντησης καλλιτεχνών, συγγραφέων και φιλοσόφων.

Αυτή ακριβώς την εποχή, αλλά και το μποέμικο τρόπο ζωής, την πολυτέλεια αλλά και την παρακμή απεικόνισε στο έργο του ο Toulouse-Lautrec, ο γάλλος ζωγράφος από την Τουλούζ του γαλλικού νότου που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο Παρίσι. Τα έργα του όλα αποπνέουν το άρωμα της έντονης και λαμπερής νυχτερινής ζωής της γαλλικής πρωτεύουσας, της σαμπάνιας, των καμπαρέ. Αφίσες και πίνακες γεμάτοι φανταχτερά ρούχα, φτερά και γούνες, αλκόολ και καπνούς. Λόγω όμως της ανωμαλίας της σωματικής του διάπλασης, ο ίδιος αδυνατούσε να ακολουθήσει μια συμβατική κοινωνική ζωή, γεγονός που τον οδήγησε στο να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη ζωγραφική. Το έργο του εντάσσεται στον μετα-ιμπρεσιονισμό ενώ ο ίδιος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον Van Gogh, τον Cezanne και άλλους καλλιτέχνες της εποχής και συμμετείχε στα Salons των ανεξάρτητων καλλιτεχνών. Δεν απόλαυσε την κοινωνική ζωή και πέθανε πολύ νέος από σύφιλη.

Σήμερα ωστόσο είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό και οι εκθέσεις με τα έργα του σημειώνουν μεγάλη επιτυχία. Το ίδιο συμβαίνει και με την περιοδεύουσα έκθεση “Ο Toulouse-Lautrec & ο Κόσμος του” που παρουσιάζει περίπου 150 έργα επί χάρτου του καλλιτέχνη, σχέδια και αφίσες εξαιρετικά σπάνιες. Τα έργα αυτά προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου Ηρακλειδών στην Αθήνα και εγκαταλείπουν για πρώτη φορά τη γηραιά ήπειρο.

Ο πρώτος υπερατλαντικός σταθμός της έκθεσης για το γάλλο καλλιτέχνη ήταν στο New Britain Museum of American Art, όπου και κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους από 42.000 επισκέπτες. Έπεται συνέχεια για την αμερικανική περιοδεία της με επόμενη στάση στο Allentown Art Museum of Lehigh Valley στο Allentown, από τις 2 Ιουνίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2013. Η έκθεση θα παρουσιαστεί επίσης στο Flint Institute of Arts στο Flint από 12 Οκτωβρίου ως 30 Δεκεμβρίου.