Σε μια εποχή που οι τιμές των εισιτηρίων του σινεμά είναι υψηλές γι’ αυτό που προσφέρουν και τα video club ξεπερνιούνται, είναι κοινό μυστικό πως σχεδόν όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τα «μαγικά» torrents που έρχονται σαν από μηχανής Θεοί να μας λύσουν τα χέρια.

Νομοθετικές συνθήκες, όπως το Protect IP Act και το Stop Online Pirate Act, κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει να βάλουν τέλος στην «καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων» από τα torrents, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να εμποδίσουν τη χρήση τους. Αναπόφευκτα, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ανάλογων ιστοσελίδων έχουν δεχθεί κυρώσεις.

Στις 8 Φεβρουαρίου έκανε πρεμιέρα διαδικτυακά ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί την ιστορία των ιδιοκτητών της διάσημης ιστοσελίδας διαμοιρασμού αρχείων “The Pirate Bay” –  το Google των torrents όπως θα μπορούσε να το αποκαλέσει κανείς – με τίτλο The Pirate Bay Away From Keyboard / TPB AFK.

Η Σουηδική πλατφόρμα διαμοιρασμού αρχείων The Pirate Bay εμφανίζει πρωτοφανή ανάπτυξη, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να μοιράζονται ταινίες και μουσική δωρεάν. Το Hollywood ωστόσο δεν έχει τις ίδιες απόψεις επί του θέματος. Δεν βλέπει τόσο ιδανικά αυτή την αλληλεγγύη όταν θίγονται τα πνευματικά του δικαιώματα και χάνει χρήματα. Έτσι, το 2008 οι ιδρυτές της πλατφόρμας κλήθηκαν σε δίκη. Οι Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij και Peter Sunde όμως ζουν στο δικό τους ψηφιακό κόσμο. Αδυνατούν να πιστέψουν ότι οι δικαστές συγχέουν το megabit με το megabyte. Αντιλαμβανόμενοι τους εαυτούς τους ως τεχνικούς που έχουν ως στόχο να «τρέχουν» τη μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα παγκοσμίως, υποστηρίζουν πως οι πράξεις τους έχουν να κάνουν με την ελευθερία και όχι με τα χρήματα και το κέρδος.

Ο Simon Klose, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, αντιλαμβάνεται τους «χάκερς» του “The Pirate Bay” πολύ διαφορετικά απ’ ότι τους αντιλαμβάνονται οι δικηγόροι του Hollywood. Δεν τους αντιλαμβάνεται ως εμπόρους που έχουν στόχο το χρήμα, αλλά ως nerds των οποίων οι κοινωνικές δεξιότητες και η ικανότητα να κατανοήσουν τον αναλογικό κόσμο είναι κάπως περιορισμένες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ντοκιμαντέρ χρηματοδοτήθηκε από δωρεές των χρηστών του “The Pirate Bay” μέσω του Kickstarter, ενώ διατίθεται για δωρεάν προβολή. Αν θέλετε ωστόσο να ενισχύσετε τους δημιουργούς της ταινίας υπάρχει η δυνατότητα αγοράς του ντοκιμαντέρ έναντι μικρού αντιτίμου.

Σε μια εποχή αποξένωσης και απομάκρυνσης από τους άλλους, παραδόξως ο διαμοιρασμός αρχείων μεταξύ χρηστών αποτελεί μια ένδειξη δημοκρατικής αλληλεγγύης. Αξίζει άραγε η εναντίωση που δέχεται; Όταν ο διαμοιρασμός αρχείων είναι τόσο μαζικός, μήπως η προσαρμογή είναι η καλύτερη επιλογή; Μήπως έφτασε η στιγμή που η κινηματογραφική βιομηχανία πρέπει να εντοπίσει τα λάθη της και να αναδιοργανωθεί;