Οι τριαντάχρονες Amina Kaskar, Sumayya Vally και Sarah de Villiers του αρχιτεκτονικού γραφείου Counterspace και έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική θα είναι οι νεότερες αρχιτέκτονες στις οποίες έχει ανατεθεί περίπτερο στην καρδιά του Λονδίνου.

Προηγούμενη νεότερη αρχιτέκτονας ήταν η Frida Escobedo, στην οποία είχε ανατεθεί το έργο το 2018. Το περίπτερο που είναι ανοικτό στο κοινό από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 στους κήπους Kensington του Λονδίνου θα φιλοξενήσει ένα καφέ, καθώς και ένα πρόγραμμα τέχνης, αρχιτεκτονικής, μουσικής, ταινιών και χορευτικών εκδηλώσεων. Η επιλογή των τριών νεαρών αρχιτεκτόνων συμπίπτει με την επετειακή έκδοση του περιπτέρου που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια. Το pop – up θερινό περίπτερο είναι ένα από τα πιο διάσημα αρχιτεκτονικά γεγονότα της χρονιάς.

Η ιδέα τους, όπως ανέλυσαν στο σκεπτικό τους, βασίζεται και εμπνέεται από χώρους όπου συγκεντρώνεται ο κόσμος σε όλο το Λονδίνο, ιδιαίτερα στις μεταναστευτικές και άλλες περιφερειακές κοινότητες και θα είναι ως αποτύπωμα ορισμένων τόπων, χώρων και τεχνουργημάτων που συντηρούν μέρος της ταυτότητας του Λονδίνου.

Το περίπτερο της ομάδας Counterspace θα κατασκευαστεί από μια ποικιλία υλικών που περιλαμβάνουν φελλό και K-Briqs, ανακυκλωμένα τούβλα, που παράγονται χωρίς καύση από 90% ανακυκλωμένα απόβλητα κατασκευής και κατεδαφίσεων. Το περίπτερο, καθώς αποτελεί δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο για ελεύθερη επίσκεψη, και φέτος θα συνδεθεί με ένα ευρύτατο πρόγραμμα των γκαλερί Serpentine με τίτλο Επιστροφή στη Γη, καλεί τους καλλιτέχνες να ανταποκριθούν στην έκτακτη ανάγκη για το κλίμα.

Τα προγράμματα που θα παρουσιασθούν στο Serpentine εξερευνούν ερωτήματα όπως: πώς μπορεί η αρχιτεκτονική να προάγει την ευημερία; Μπορεί μια δομή να εξελιχθεί και να αλλάξει μαζί με το περιβάλλον;

Το περίπτερο αποτέλεσε συχνά μια πλατφόρμα για την πρώτη εμφάνιση πολλών σημερινών σταρ αρχιτεκτόνων που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ζάχα Χαντίντ δημιούργησε το πρώτο περίπτερο το 2000 και ακολούθησαν ο Ρέμ Κούλχας, ο Φρανκ Γκέρι και ο Ζαν Νουβέλ ανάμεσα σε άλλους.

Η επιτυχία του περιπτέρου είναι δεδομένη και μάλιστα, το 2016, το περίπτερο του Δανού αρχιτέκτονα Bjarke Ingels, ήταν η πιο μεγάλη σε επισκεψιμότητα αρχιτεκτονική έκθεση στον κόσμο. Ο Hans Ulrich Obrist, καλλιτεχνικός διευθυντής του Serpentine, δήλωσε ενθουσιασμένος για τη συνεργασία με την ομάδα του Counterspace στην 50ή χρονιά της γκαλερί Serpentine,και την 20η χρονιά των θερινών περιπτέρων.

Το Serpentine Pavilion 2020 θα είναι ανοιχτό από τις 11 Ιουνίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2020.