Ένα τρίπτυχο του Banksy, του πιο διάσημου Βρετανού καλλιτέχνη του δρόμου στον κόσμο, πουλήθηκε για 2,2 εκατομμύρια λίρες σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο που έγινε για φιλανθρωπικό σκοπό προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για το νοσοκομείο της Βηθλεέμ.

Η αξία του είχε αρχικά εκτιμηθεί από 800.000 έως 1,2 εκατομμύρια λίρες, αλλά μετά από «μάχη» δύο ανώνυμων αγοραστών, η τιμή του έφτασε τις 2,2 εκ. λίρες, τη δεύτερη υψηλότερη τιμή αγοράς για έργο του Banksy, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s.

Οι πίνακες απεικονίζουν τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο και δημιουργήθηκαν για το ξενοδοχείο του Banksy The Walled Off στη Βηθλεέμ, για το οποίο έχει ο ίδιος πει ότι είναι το ξενοδοχείο με τη χειρότερη θέα στον κόσμο, αφού συνορεύει με το τείχος που χωρίζει την πόλη στα δυο και το Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Το τρίπτυχο των έργων απεικονίζει τη φουρτουνιασμένη θάλασσα και μιμείται το στιλ των αντίστοιχων έργων του 19ου αιώνα.

Στην πραγματικότητα είναι πολιτικά φορτισμένα έργα του Banksy, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα ρομαντικό φόντο θαλασσινού τοπίου στο οποίο όμως επιπλέουν πορτοκαλί σωσίβια που ξεβράζονται στην ακτή και διηγούνται μια διαφορετική ιστορία.

Τα έργα, οι τρεις ελαιογραφίες επισημαίνουν τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο τον 21οαιώνα και δημοπρατούνται δίπλα σε έργα κλασικών τοπιογράφων άλλων αιώνων όπως οι Bellotto, Van Goyen και Turner. Το έργο του Banksy, ωστόσο, ξεχωρίζει για το ισχυρό πολιτικό του μήνυμα.

Τα έργα μέχρι τώρα ήταν στο ξενοδοχείο του Banksy, το οποίο κατέχει και τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του. Τα έσοδα της δημοπρασίας διατίθενται σε μια νέα μονάδα στο νοσοκομείο BASR στη Βηθλεέμ, στο τμήμα για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με την εγκεφαλική λειτουργία παίδων που νοσηλεύονται εκεί.