Το 1844, στην έκθεση της Bασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου εκτέθηκε από την Margaret Gillies, ένα πορτρέτο του Ντίκενς, το οποίο στη συνέχεια χάθηκε και αποκαλύφθηκε ξανά το 2017. Η ανακάλυψη ήρθε μετά από 133 χρόνια, όταν αγοράστηκε από έναν συλλέκτη για 27 λίρες σε πλειστηριασμό στο Pietermaritzburg και αφού ο καινούργιος του ιδιοκτήτης συνειδητοποίησε ότι ο άνδρας στον πίνακα που απέκτησε έμοιαζε στο νεανικό πρόσωπο του Ντίκενς και επικοινώνησε με τον έμπορο τέχνης Philip Mold.

Μετά την αποκάλυψη, το Μουσείο Τσαρλς Ντίκενς στο Δυτικό Λονδίνο οργάνωσε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων που στέφθηκε με επιτυχία, αφού τελικά συγκεντρώθηκαν οι 180.000 στερλίνες για την αγορά του πίνακα. Το μουσείο στεγάζεται στο αρχοντικό του Bloomsbury, στη Doughty Street, στο οποίο ο Ντίκενς μετακόμισε με τη νεαρή οικογένειά του το 1837.

Το μουσείο, σήμερα, διαθέτει την πιο ολοκληρωμένη συλλογή του κόσμου σχετικά με τη ζωή και τη δουλειά του.

Το 2017, μια μικρογραφία πορτρέτου που καλύπτεται από μούχλα πωλήθηκε σε δημοπρασία οικιακών ειδών στο Pietermaritzburg της Νότιας Αφρικής. Βρισκόταν μέσα σε ένα κουτί με μπιχλιμπίδια και αρχικά κανένας δεν έδωσε σημασία. Το έργο έφτασε στην γκαλερί Philip Mold & Co στο Λονδίνο και μετά την έρευνα για την προστασία και την προέλευση επιβεβαιώθηκε ότι είναι το πορτρέτο του Ντίκενς φιλοτεχνημένο από την Gillies. Για να φιλοτεχνηθεί ο πίνακας, ο Ντίκενς πόζαρε έξι φορές σε ηλικία 31 ετών, όταν έγραφε την Χριστουγεννιάτικη ιστορία. Όταν ολοκληρώθηκε το έργο, εκτέθηκε στη θερινή έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας του 1844.

Όταν είδε το πορτρέτο, η ποιήτρια Elizabeth Barrett Browning δήλωσε ότι «έχει τη σκόνη και τη λάσπη της ανθρωπότητας και τη ματιά του αετού». Ο Τσαρλς Ντίκενς, ο οποίος γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ, πέθανε το 1870 στα 58 του χρόνια. Η ανακάλυψη θεωρείται εξαιρετική καθώς το ίδιο το πορτρέτο είναι εξαιρετικό, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Μουσείου Ντίκενς, Cindy Sughrue. Το μουσείο δήλωσε ότι η ανταπόκριση του κόσμου στην εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων είναι μια θαυμάσια επιβεβαίωση του διαρκούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για τη γραφή του Ντίκενς.

Το πορτρέτο του Ντίκενς θα εκτεθεί στο κοινό από τις 24 Οκτωβρίου 2019.