Πάσχα σημαίνει χαρά. Η οικογένεια γύρω από το τραπέζι να μοιράζεται. Από ιστορίες, σκέψεις και εμπειρίες μέχρι αλμυρά και γλυκά. Πολλά αλμυρά εδέσματα και άλλα τόσα γλυκά. Ειδικά τα γλυκά έχουν την τιμητική τους τις ημέρες του Πάσχα. Κουλουράκια, γαλακτομπούρεκα, καρυδόπιτες, πορτοκαλόπιτες και τσουρέκια. Πολλά τσουρέκια. 

Το τσουρέκι αποτελεί αγαπημένο γλυκό και συνοδευτικό για καφέ και τσάι όλο το χρόνο και ειδικά τέτοιες ημέρες. Το όνομα του προέρχεται από την τούρκικη λέξη çörek σημαίνει ζύμη που περιέχει μαγιά. Στα ελληνικά λέγεται λαμπρόψωμο ή λαμπροκουλούρα λόγω του χαρακτηριστικού του σχήματος.

Σύμφωνα με το έθιμο, την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί ξεκινά το ζύμωμα του τσουρεκιού και το βάψιμο των αυγών. Δεν είναι και λίγες οι φορές μάλιστα που ένα κόκκινο αυγό δεσπόζει στο κέντρο του τσουρεκιού μας.

Τα υλικά του απλά και γνωστά, γάλα, αλεύρι, αυγά και φυσικά πρώτης ποιότητας βούτυρο που μαζί με τα αρωματικά, όπως η μαστίχα και το μαχλέπι του δίνουν την χαρακτηριστική γαργαλιστική του μυρωδιά.

Οπότε για σίγουρο αποτέλεσμα δεν αρκεί μόνο η συνταγή της γιαγιάς ή της μαμάς μας αλλά τα καλύτερα υλικά. Βρίσκουμε καλό αλεύρι και φρέσκα αυγά και φυσικά βούτυρο Lurpak.

~

Συμβουλές για το τέλειο αποτέλεσμα

Εάν χρησιμοποιήσουμε ξερή μαγιά αντί για νωπή θα χρειαστούμε 10 γρ. Είναι όμως προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε νωπή για τα τσουρέκια και στις βασιλόπιτες δίνει τη χαρακτηριστική γεύση της μαγιάς.

Το τσουρέκι τυλιγμένο σε μεμβράνη, αφού κρυώσει, διατηρείται για περισσότερο καιρό φρέσκο. Μπορούμε επίσης να το διατηρήσουμε ψημένο και τυλιγμένο σε μεμβράνη στην κατάψυξη.

Εύκολο τσουρέκι από τον Στέλιο Παρλιάρο με βούτυρο Lurpak

Υλικά

40 γρ. μαγιά νωπή
190 γρ. Γάλα πλήρες φρέσκο 40γρ. επιπλέον χλιαρό
2 τεμ. αυγά & 1 επιπλέον για επάλειψη
125 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομμάτια
680 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
120 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα Αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο (όχι πολύ γεμάτο)
μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη ή 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο
αμύγδαλο φιλέ, για την επιφάνεια

Διαδικασία

Διαλύουμε τη μαγιά στα 40 γρ. χλιαρό γάλα ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Προσθέτουμε τα δύο αυγά, το γάλα και τη μαγιά και ζυμώνουμε με το γάντζο (το εργαλείο για τις ζύμες) σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου αναμειχθούν καλά. Έπειτα προσθέτουμε κομμάτι-κομμάτι το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι το ζυμάρι να γίνει μαλακό και ελαστικό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Προσοχή, στην αρχή θα φαίνεται ότι κολλάει αρκετά, αλλά δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι, γιατί θα σκληρύνει.

Τέλος, προσθέτουμε το μαχλέπι και τη μαστίχα και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα, ώστε να διασκορπιστούν τα αρώματα στη ζύμη.

Σταματάμε το μίξερ και δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας. Τη μεταφέρουμε σε μια λεκάνη, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Κατόπιν τη βάζουμε στον πάγκο και την ζυμώνουμε ξανά με τα χέρια για να φύγει ο αέρας. Τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μακρόστενο μπαστούνι. Ενώνουμε τα μπαστούνια μεταξύ τους στο πάνω μέρος και τα πλέκουμε σε πλεξίδα.

Μεταφέρουμε το τσουρέκι στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για άλλη μία ώρα ώστε να φουσκώσει ξανά.

Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης με λίγο νερό και αλείφουμε το τσουρέκι πολύ προσεκτικά (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε).

Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.