Το βραβείο Turner, η ύψιστη διάκριση στο χώρο των εικαστικών στη Βρετανία, για πρώτη φορά κατάργησε το ηλικιακό όριο των 50 ετών για τους υποψήφιους εικαστικούς ανεβάζοντας τον πήχη -τουλάχιστον ηλικιακά. Στη βραχεία λίστα των υποψηφίων του βραβείου που συνοδεύεται από το έπαθλο των 25.000 λιρών, υποψήφιοι είναι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες της μαύρης εικαστικής σκηνής στη Βρετανία, η 62χρονη Λουμπάινα Χαμίντ και ο 52χρονος Χούρβιν Άντερσον, η 45χρονη γεννημένη στη Γερμανία Αντρέα Μπούτνερ και η 43χρονη Ρόσαλιντ Νασαμπίμπι, με ρίζες από την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη, η οποία ζει στο Λονδίνο.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια και μάλλον συμπτωματικά, ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει τρεις γυναίκες και έναν άντρα. Η επιλογή έρχεται να κάνει ένα σχόλιο μέσα την καρδιά του Brexit, καθώς όπως αναφέρει ο Γκάρντιαν, όλοι φοβούνται ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση στη Βρετανία θα έχει μια απότομη πτώση, με αποτέλεσμα ο σημερινός διεθνής χαρακτήρας του βρετανικού κόσμου της τέχνης να γλιστρήσει σε έναν περιθωριακό και επαρχιακό.

Οι τέσσερις φετινοί υποψήφιοι και τα έργα τους

Hurvin Anderson

Hurvin Anderson

Hurvin Anderson

Γεννημένος στο Μπέρμιγχαμ το 1965 και με έδρα το Λονδίνο, ο Χούρβιν Άντερσον ασχολείται με κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με την ταυτότητα και την ύπαρξη. Επηρεασμένος από την ιστορία της τέχνης και την κληρονομιά της Καραϊβικής, τόπο καταγωγής του, συνδυάζει τη μορφοποίηση και την αφαίρεση με μυστηριώδεις, πυκνές ζωγραφιές που καλύπτουν την προσωπογραφία, το τοπίο και τη νεκρή φύση, όπως στον πίνακά του «Is it Okay to be black?» με έμπνευση από τον τοίχο ενός κουρείου όπου υπήρχαν πορτρέτα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Μάλκολμ Χ.

Rosalind Nashashibi

 Rosalind Nashashibi

 Rosalind Nashashibi

Η Ρόζαλιντ Νασαμπίμπι γεννήθηκε στο Croydon του Λονδίνου το 1973 και έχει επιλεγεί ως υποψήφια για την ατομική της έκθεση “On This Island” στο The University Art Galleries της UC Irvine στην Claire Trevor School of Arts στην Καλιφόρνια και για τη συμμετοχή της στη documenta 14. Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας η Νασαμπίμπι παρουσιάζει στο έργο της το φιλμ με θέμα την αυτοεξορία και τον εγκλεισμό «Vivian’s Garden» (Ο κήπος της Βίβιαν). Η Νασαμπίμπι ζει στο Λίβερπουλ και ασχολείται κυρίως με την κινούμενη εικόνα.

Στις ταινίες της, διερευνά χώρους  κατοχής – είτε πρόκειται για ένα οικογενειακό σπίτι είτε για τη Λωρίδα της Γάζας – και τις κωδικοποιημένες σχέσεις που ξεδιπλώνονται μέσα τους, δείχνοντας πόσο συγκεκριμένες είναι οι χειρονομίες μέσα σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα.

Andrea Büttner

Andrea Büttner

Andrea Büttner

Η Αντρέα Μπούτνερ ζει και εργάζεται  τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Φρανκφούρτη. Χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα, ξυλόγλυπτα, ανάγλυφα γυάλινα έργα, γλυπτική, βίντεο, σύγχρονα και ντεμοντέ μέσα για να δημιουργήσει συνδέσεις μεταξύ της ιστορίας της τέχνης και των κοινωνικών ή δεοντολογικών ζητημάτων, εξετάζοντας παράλληλα την ηθική και τη δεοντολογία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις έννοιες της φτώχειας, της ντροπής, της ευπάθειας, της αγνότητας και της αξιοπρέπειας και των συστημάτων που τις στηρίζουν. Η Αντρέα Μπούτνερ ενδιαφέρεται επίσης για το ρόλο του ερασιτέχνη στην παραγωγή του πολιτισμού.

Lubaina Himid

Lubaina Himid

Lubaina Himid

H γεννημένη στη Ζανζιβάρη Λουμπάινα Χαμίντ, καθηγήτρια Σύγχρονης Τέχνης στο University of Central Lancashir και όπως λέγεται από όλους φαβορί του βραβείου, επιμελήτρια επίσης εκθέσεων μαύρων γυναικών καλλιτεχνών, επικεντρώνεται με την τέχνη της σε θέματα πολιτιστικής ιστορίας που σχετίζονται με την ανάκτηση της ταυτότητας. Ήταν μια από τις πρώτες αφρικανές που συμμετείχαν στο κίνημα της μαύρης τέχνης της δεκαετίας του ’80 ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα να δημιουργεί έργα που αφορούν την κουλτούρα των Αφρικανών όπως το πρόσφατο έργο της με τις 100 πολύχρωμες φιγούρες Αφρικανών που οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν για σκλάβους τον 19ο αιώνα.

Φέτος, η έκθεση των έργων των τεσσάρων καλλιτεχνών που έχουν επιλεγεί ως υποψήφιοι θα πραγματοποιηθεί στο Ferens Art Gallery στο Hull, στο πλαίσιο των εορτασμών του City of Culture του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ το βραβείο θα απονεμηθεί στις 5 Δεκεμβρίου.