Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνηθίσει τα περισσότερα μουσικά festival στην Ελλάδα να γίνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, ή πλησίον αυτών. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε και στη χώρα μας να ξεφεύγουμε από αυτή τη νοοτροπία, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα «περιφερειακά» φεστιβάλ να διοργανώνονται ανά την Ελλάδα, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο. Αν το ψάξουμε περισσότερο δε, θα διαπιστώσουμε ότι η παρουσία του κόσμου είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στα λεγόμενα «περιφερειακά» φεστιβάλ παρά σε αυτά που διοργανώνονται μέσα στο κλεινόν άστυ ή πέριξ αυτού. Το River party στην Καστοριά, για παράδειγμα, το δημοφιλέστερο μουσικό φεστιβάλ στην Ελλάδα, ξεπερνά σε αριθμό προσέλευσης κατά πολύ άλλα πιο διαφημισμένα «αστικά» μουσικά φεστιβάλ όπως το Ejekt ή το Rockwave. Δε θέλω να συγκρίνω ανόμοιες καταστάσεις, αφού, εκ των πραγμάτων, υπάρχουν τεράστιες διαφορές ως προς τη φύση της διοργάνωσης. Εκεί όμως που θα ήθελα να εστιάσω είναι η παρουσία του κόσμου στα περιφερειακά φεστιβάλ, η οποία έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για νέες, μουσικά ποιοτικές, διοργανώσεις.

Ένα από αυτά τα «περιφερειακά» φεστιβάλ που έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια είναι και το Up Festival, που θα διοργανωθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά στην παραλία Πόρι στα Κουφονήσια, στο μπαρ Kalofeggo, από τις 25 έως και τις 27 Ιουλίου.

Μια ιδέα που ξεκίνησε σαν όνειρο πριν από δύο χρόνια από ανθρώπους με μεράκι για τη μουσική, εξελίσσεται σε μια από τις καλύτερες διεξόδους που θα μπορούσε να έχει κάποιος σε αυτή τη «δυσκοίλια», σε όλα της, περίοδο. Η παρουσία της δισκογραφικής εταιρείας Inner Ear γίνεται ακόμα πιο αισθητή στη φετινή διοργάνωση του Up Festival, καθώς και η συμβολή στη διοργάνωση και του debop.gr. Οι headliners του φεστιβάλ Παύλος Παυλίδης & Β-Μovies, Φοίβος Δεληβοριάς και Xaxakes υπόσχονται από την πλευρά τους αξέχαστες καλοκαιρινές μουσικές βραδιές, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση που έχει δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Οι δύο πρώτοι άλλωστε είναι αναπόσπαστα μέλη του Line Up του Up Festival όλες τις προηγούμενες χρονιές.

Το ίδιο το φεστιβάλ αυτοαποκαλείται «… στην άδεια παραλία», που γεμίζει από μουσική σαν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής αρμονίας του περιβάλλοντος χώρου, προσθέτω. Μια καλοκαιρινή απόδραση που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά του τοπίου με τη μουσική ποιότητα των συγκροτημάτων που συμμετέχουν. Τhe Callas, LogOut, Nalyssa Green, Baby Guru, KU, Μelorman, Leon, Illegal Operation και Τango with Lions είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που θα εμφανιστούν και θα «γεμίσουν» με μελωδίες «την άδεια παραλία», η οποία βέβαια κάθε άλλο παρά άδεια αποδείχθηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Οι ίδιοι οι διοργανωτές μίλησαν μαζί μας για όλη αυτή την προσπάθεια (σ.σ. χωρίς τη συμβολή του Βασιλικού μπορεί να μη γινόταν ποτέ φεστιβάλ, όπως μάθαμε) καθώς και για τα συναισθήματά τους όταν πια «το όνειρο» του Up Festival έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά: «Στο γυρισμό από τα πέρα μέρη ήμασταν ευτυχισμένοι. Όχι γιατί θεωρούσαμε ότι είχαμε κάνει κάτι σπουδαίο. Το αντίθετο μάλλον. ‘Ημασταν ευτυχισμένοι γιατί απλά το είχαμε κάνει και γιατί είχαμε περάσει όμορφα. Και εμείς και πολύς κόσμος που δεν το περιμέναμε. Έχοντας μπει πια στην τρίτη δεκαετία της ζωής μας, με τις δουλειές μας και τη δύσκολη καθημερινότητα να μας περιμένουν -μόλις ένα εικοσιτετράωρο μακριά πλέον- γνωρίζαμε τουλάχιστον ότι αυτό είναι σημαντικό και το εκτιμήσαμε. Εκτιμήσαμε την προσπάθεια μας, την κατανόηση των καλλιτεχνών, τη βοήθειά τους, τη βοήθεια και την αγάπη των φίλων μας, τη χαρά του να δίνεις χαρά σε τρίτους. Τουλάχιστον ως προς αυτό τα είχαμε καταφέρει. Κάπως έτσι ξεκίνησε το Up Festival και έτσι θέλουμε να συνεχιστεί…».

Όσον αφορά τους ίδιους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φετινό Up Festival, πιθανότατα οι απόψεις τους συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό με όσα μας είπε ο Melorman σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που θα βρίσκομαι ξανά εκεί. Ως μουσικός νιώθεις πολύ όμορφα όταν παίζεις σε μια τέτοια τοποθεσία μαζί με νέους και έμπειρους καλλιτέχνες, που άλλοι έχουν αφήσει και άλλοι αφήνουν σιγά-σιγά το στίγμα τους στην ελληνική εναλλακτική μουσική».

Tώρα, αν βρεθείτε στα Κουφονήσια αυτές τις ημέρες και ακούσετε μια ντουντούκα να σας καλεί, μην παραξενευτείτε. Μέχρι και ντουντούκες επιστρατεύονται για τις ανάγκες του Up Festival. Εμείς θα τις ακολουθούσαμε, εσείς;

Το Up Festival διοργανώνεται στην παραλία Πόρι στα Κουφονήσια, στο μπαρ Kalofeggo, από τις 25 έως και τις 27 Ιουλίου.

*Ο Ιάσονας Φίλης είναι μουσικός συντάκτης στο νέο μουσικό portal για μουσικόφιλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, allaboutmusic.gr.