Με όραμα τη δημιουργία του μεγαλύτερου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα αλλά και ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συγχωνεύονται μετά από ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΙΘΠΑ κ. Κώστα Τζαβάρα.

Η ανάγκη του θεσμού να γίνει εξωστρεφής, ανταγωνιστικός σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και η αποστολή του για την προβολή και προώθηση της σύγχρονης τέχνης, δημιούργησε την πρόταση για συγχώνευση κατόπιν ενός «αιτήματος που έχει ωριμάσει» όπως χαρακτηριστικά ανέφερει ο Υφυπουργός. Το Μουσείο Φωτογραφίας μη συμπεριλαμβανόμενο στην παραπάνω παρέμβαση, θα αποσπαστεί και θα μετατραπεί σε ένα νέο, αυτόνομο και αυτοτελές μουσείο. Την απόφαση αυτή καλωσόρισαν οι Πρόεδροι των δύο Μουσείων, κα. Κατερίνα Κοσκινά και κα. Ξανθίππη Χόιπελ, καθώς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή πλεύσης.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην επερχόμενη 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στη συμπρωτεύουσα, ενθαρρύνοντας όλους τους Έλληνες εκδότες να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού. Όντας η πρώτη εκδήλωση υπό τα νέα δεδομένα στον τομέα της αναδιοργάνωσης της κρατικής πολιτικής για το βιβλίο, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η έκθεση να αποκτήσει δυναμικότητα και χαρακτήρα.

Φέτος, την έκθεση «ανοίγει» μια σειρά 200 εκδηλώσεων η οποία θα λειτουργήσει ως «προανάκρουσμα της μεγάλης γιορτής» και θα δώσει τον παλμό τόσο σε Ελλάδα όσο και σε εξωτερικό. Τιμώμενη χώρα για το 2013 είναι η Μεγάλη Βρετανία, ενώ –με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του- ο Κ. Π. Καβάφης το πρόσωπο της θεματικής έκθεσης.

Όταν τα χαώδη οικονομικά μέτρα επισκιάζουν την καθημερινότητά μας, κάθε πολιτιστική πρωτοβουλία πρέπει να μας υπενθυμίζει πως οι αγώνες για την πρόοδο είναι σημάδι μίας κοινωνίας που δεν το βάζει κάτω. Ωστόσο, κριτής είναι ο χρόνος και μόνο εκείνος θα δείξει κατά πόσο αυτές οι πρωτοβουλίες ήταν πράγματι επιτυχημένες.