Το Ίδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε πως ο Vallejo Gantner είναι ο νέος Καλλιτεχνικός και Εκτελεστικός Διευθυντής του Onassis USA. O Γκάντνερ θα είναι επικεφαλής όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος στις ΗΠΑ, βάζοντας τα θεμέλια της εξέλιξης του οργανισμού στη Νέα Υόρκη, συμβάλλοντας ουσιαστικά σε επίκαιρες συζητήσεις που εμπνέουν την κοινωνική αλλαγή. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Απριλίου 2019.

Το Ίδρυμα Ωνάση επιθυμεί να ανοίγει συζητήσεις. Προσπαθεί μέσω του πολιτισμού, της παιδείας και της υγείας να ενεργοποιεί τους ανθρώπους, να εγείρει τη δημόσια περιέργεια, ακόμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με φεστιβάλ όπως το επερχόμενο ONASSIS FESTIVAL 2019: DEMOCRACY IS COMING, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 28 Απριλίου 2019 στη Νέα Υόρκη, στο Public Theater και στο La MaMa. Ένα φεστιβάλ που τιμά, αξιολογεί και στοχάζεται πάνω στη δημοκρατία.

«Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μένα η ανάληψη της θέσης του Καλλιτεχνικού & Εκτελεστικού Διευθυντή του Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ» δήλωσε ο Γκάντνερ. «Κατά την τελευταία δεκαετία, έχω δει το Ίδρυμα να χαρτογραφεί με γενναιότητα νέα εδάφη στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, με τη δημιουργία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα και την καθιέρωση του επαναστατικού προγράμματος Onassis AiR για φιλοξενίες καλλιτεχνών, με το Onassis ΝΥ Festival 2018: The Birds, A Festival Inspired by Aristophanes, με τη σειρά Speaking Truth to Power στο BAM και, πάνω απ’ όλα, με το επερχόμενο Onassis ΝΥ Festival 2019: Democracy Is Coming στο Public Theater. Στις ΗΠΑ –καθώς εξετάζουμε τις αντιλήψεις μας για τη δημοκρατία, τις πόλεις και τους τρόπους με τους οποίους ο πολιτισμός και οι τέχνες μπορούν να εμπνεύσουν την αλλαγή– είμαι ενθουσιασμένος για τη συμμετοχή μου στις ομάδες του Ιδρύματος Ωνάση, εδώ και στην Αθήνα, και για τη συνέχιση αυτής της επείγουσας διερεύνησης με νέο έργο, νέες ιδέες, νέες μορφές και νέα ακροατήρια.»

Ο Βαλέχο Γκάντνερ ήταν επικεφαλής στον διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικό οργανισμό της Νέας Υόρκης Performance Space 122 (πλέον Performance Space New York), από το 2005 έως το 2017, και υπήρξε υπεύθυνος για τον συνολικό προγραμματισμό και τη στρατηγική κατεύθυνσή του, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία του ετήσιου, διαθεματικού φεστιβάλ COIL, την παραγωγή παγκόσμιων περιοδειών με πολλαπλές παραστάσεις υπό τον τίτλο PS122 Global, καθώς και τη σύλληψη, τη συγκέντρωση χρηματοδότησης και τη διαχείριση της πρόσφατης ανακαίνισης, συνολικού ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων, της ιστορικής έδρας του οργανισμού στο Ιστ Βίλατζ.

Ο Γκάντνερ συνέβαλε στην οργάνωση –στο πλαίσιο μια διακρατικής κοινοπραξίας, που περιλάμβανε την Emily Johnson (ΗΠΑ), την BlakDance (Αυστραλία), την Ilbijerri Theatre Company (Αυστραλία) και την Indigenous Performing Arts Alliance (Καναδάς)—του First Nations Dialogues Lenapehoking/New York, μιας σειράς παραστάσεων, συζητήσεων, εργαστηρίων, συναντήσεων και τελετών όπου κεντρικό ρόλο είχαν μέλη των ιθαγενών πληθυσμών αυτών των χωρών και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο του 2019. Πιο πρόσφατα, υπήρξε καλλιτεχνικός σύμβουλος του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του BAM, David Binder, καθώς επίσης σύμβουλος επιμέλειας και δραματουργός για το Theater der Welt στο Ντίσελντορφ. Εκτός από επικεφαλής του Performance Space 122, έχει διατελέσει συμπαραγωγός στη Spiegelworld (2006-08), διευθυντής του Fringe Festival του Δουβλίνου (2002-04), καλλιτεχνικός συνεργάτης του Φεστιβάλ της Μελβούρνης (2000-01), καθώς και εκτελεστικός παραγωγός σε τρεις ανεξάρτητες ταινίες μεγάλου μήκους.

Ο Γκάντνερ αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στο Onassis USA λίγο πριν από την έναρξη, στις 10 Απριλίου, του Onassis Festival 2019: Democracy Is Coming, που συμπαρουσιάζεται από το Public Theater σε επιμέλεια του Mark Russell, ο οποίος ήταν ο προκάτοχος του Γκάντνερ στη διεύθυνση του Performance Space 122.

Το φεστιβάλ εξυμνεί τη δημοκρατία στην ιδανική μορφή της και εξετάζει την εξέλιξή της από την αρχαία Ελλάδα στη σημερινή Αμερική, μέσα από ένα ευρύ φάσμα παραστάσεων και συζητήσεων. Ανάμεσα στις σημαντικότερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι: το νέο έργο του Tim Blake Nelson, με τίτλο Socrates· η περφόρμανς Choir! Choir! Choir!· η παράσταση Αντιγόνη – Lonely Planet της Λένας Κιτσοπούλου· το The Fever των 600 HIGHWAYMEN· η συναυλία των Xylouris White· το Relic του Ευριπίδη Λασκαρίδη· μια συζήτηση με τη Suzan-Lori Parks και τον Oskar Eustis· μια ημερίδα συζητήσεων για τη δημοκρατία – και πολλά ακόμα.

Το Φεστιβάλ συνεχίζει τη θεματική εξερεύνηση της δημοκρατίας –ίσως της πιο σημαντικής πολιτιστικής συμβολής της Ελλάδας– από το Onassis USA στον πρόσφατο προγραμματισμό του, στον οποίο εντασσόταν και η αναβίωση στο 2018 του The Gospel at Colonus, αυτού του εμβληματικού έργου των Lee Breuer και Bob Telson, στο Delacorte Theater, σε συνεργασία με το Public Theater.