Καθώς ο αρχιτέκτονας David Chipperfield ξεκινάει το επόμενο στάδιο της αποκατάστασης του Procuratie Vecchie στην Piazza San Marco στη Βενετία, όλοι αναρωτιούνται αν οι αρχιτέκτονες μπορούν να σώσουν τις πόλεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους τουριστικούς αριθμούς.

Το Procuratie αποτελείται από τρια συναφή κτίρια στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Πρόκειται για ιστορικά κτίρια πάνω από στοές, τα τελευταία από αυτά που ολοκληρώθηκαν, όταν ολοκληρώθηκε και η πλατεία στη διάρκεια της κατοχής της πόλης από τον Ναπολέοντα.

Το παλαιότερο από τα κτίρια είναι το Procuratie Vecchie, στη βόρεια πλευρά της πλατείας, που χτίστηκε σε διώροφη δομή τον δωδέκατο αιώνα, για να στεγάσει τα γραφεία και τα διαμερίσματα των επιτρόπων του Σαν Μάρκο.

Το Procuratie Nuove, στη νότια πλευρά της πλατείας, ξεκίνησε το 1586 από τον Vincenzo Scamozzi σε αυστηρότερο κλασικό στιλ και ολοκληρώθηκε από το Baldassare Longhena το 1640, σχεδιασμένο για να προσφέρει περισσότερο χώρο στα γραφεία των επιτρόπων. Συμπληρώνονται από το τρίτο κτίριο, τη Ναπολεόντεια Πτέρυγα των Επαγγελμάτων, η οποία σχεδιάστηκε από τον Giuseppe Maria Soli με νεοκλασικό τρόπο.

Το Procuratie Vecchie και το Procuratie Nuove στεγάζουν παλιά, φημισμένα και ακριβά καφενεία, το Gran Caffè Quadri, το Caffè Florian, το οποίο άνοιξε στις 29 Δεκεμβρίου 1720 και το Caffè Lavena, που βρίσκεται στο ίδιο μέρος από τα μέσα του 18ου αιώνα και ήταν το αγαπημένο του Richard Wagner.

Στους επάνω ορόφους πολλές βενετσιάνικες οικογένειες κρατούσαν ένα μικρό διαμέρισμα για διασκέδαση που ονομάζεται Ridotto και τους  έχει απεικονίσει στα έργα του ο Alessandro Longhi. Τα Ridotti ήταν εξαιρετικά μοντέρνα στη Βενετία, με πλούσιο και ζωγραφισμένο συνήθως διάκοσμο.

Το 2017, ο Βρετανός αρχιτέκτονας Sir David Chipperfield διορίστηκε για να επιβλέπει την ανακαίνιση του Procuratie Vecchie και θεωρεί την αποκατάσταση των κτιρίων μια δήλωση αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Βενετίας. Αυτή τη στιγμή η Βενετία είναι πολιορκημένη από ορδές επισκεπτών και οι ντόπιοι εγκαταλείπουν τη λιμνοθάλασσα για την ηπειρωτική χώρα. Εξήντα χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν κάθε μέρα στη Βενετία. Οι προσπάθειες του δημοτικού συμβουλίου να αποτρέψει τους τουρίστες με μπάρες και φόρους ήταν μάταιες.

Πριν λίγο καιρό, 5.000 έξαλλοι κάτοικοι κατέβηκαν στους δρόμους, όταν ένα κρουαζιερόπλοιο 65.500 τόνων έπεσε πάνω σε ένα πλοίο, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις. Οι τιμές των σπιτιών είναι απλησίαστες και η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ξενοδοχείο. Κανένας Βενετσιάνος δεν μπορεί να χαρεί την πόλη του.

Η κατάσταση σε άλλες πόλεις είναι παρόμοια. Η Βαρκελώνη σήμερα δέχεται 30 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως (10 εκατομμύρια περισσότερους από τη Βενετία). Και στη Μπριζ, στη «Βενετία του Βορρά», οι αρχές της πόλης έχουν θεσπίσει μέτρα που περιορίζουν την κίνηση των κρουαζιερόπλοιων. Είναι σαφές ότι τα διδάγματα που παίρνουμε από τη Βενετία θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερη σημασία.

Τα κτίρια της Βενετίας, ανακαινισμένα θα ανοίξουν τις πύλες τους το 2021 για να φιλοξενήσουν επιχειρήσεις που δεν θα εξαρτώνται από τον τουρισμό, αφού τις περισσότερες φορές τα ιστορικά κτίρια μετατρέπονται σε ξενοδοχεία.