Τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης είναι ένας θεσμός που ως σκοπό του έχει την προβολή και την ανάδειξη της ελληνικής δημιουργικότητας στους χώρους της γραφιστικής, της εικονογράφησης και του διαδραστικού σχεδιασμού, εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων.

Φέτος, σε μια επετειακή χρονιά, όχι λόγω σημασίας αλλά κυρίως λόγω αριθμού καθώς κλείνουν 20 χρόνια από την πρώτη τους χρονιά που θεσπίστηκαν από τον Δημήτρη Φακίνο και το περιοδικό +DESIGN MAGAZINE, εισήγαγαν ένα σύνολο καινοτομιών που σκοπό είχαν τόσο να δημιουργήσουν ένα θεσμό που βρίσκεται πάντα κοντά στις εξελίξεις του χώρου της οπτικής επικοινωνίας, όσο και να βοηθήσουν στην προβολή του χώρου αυτού στην αγορά και την ευρύτερη κοινωνία.

Οι κριτικές επιτροπές αυξάνονται, αλλάζει ο τρόπος επιλογής των μελών για μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία κρίσης, διασφάλιση της αξιοκρατίας αλλά και αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων και αλλάζει το όνομα του θεσμού από το αρχικό «Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης» σε «Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας» ώστε να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι τομείς εκείνοι της οπτικής επικοινωνίας που δεν εκφράζονταν από την έως τώρα διατύπωση.

Βραβεία και Έπαινοι Εικονογράφησης

Ανάμεσα στα βραβεία, υπάρχει και το βραβείο εικονογράφησης όπου σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, το Χρυσό Βραβείο Eικονογράφησης των 20ών ΕΒΓΕ κέρδισε η Στέλλα Δημητρακοπούλου για το Μαμούν των Αλίκη Γιαννάκη και Ματθαίου Αμανατιάδη από τις εκδόσεις Μικρή Σελήνη, ενώ η Ιφιγένεια Καμπέρη για το Μικρά Γατικά: Ναπολέων και Ιωσηφίνα της  Αργυρώς Πιπίνη, από τις εκδόσεις Πατάκη, απέσπασε το ΕΒΓΕ της κατηγορίας.

Έπαινο έλαβαν ο Κωστής Σωτηράκος για το Η Γάτα του Χοσελίτο Περδόν του Νίκου Παλαιολόγου από τις εκδόσεις Key Books, η Ντανιέλα Σταματιάδη για το Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου του Δημήτρη Μπασλάμ από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, και ο Χρήστος Κούρτογλου για το βιβλιο Τι είναι δημοκρατία της Μαρίζα Ντεκάστρο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Έπαινο για εικονογράφηση εξωφύλλου απονεμήθηκε στο Bob Studio για την επανέκδοση 3 βιβλίων του George Orwell από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Έπαινο για Εξώφυλλο Βιβλίου έλαβε το Μιλώντας σε αγνώστους από τους The Birthdays Design, εκδόσεις Κλειδάριθμος, η Σαλίμπα Μελισσάνθη με το Αστικά Δύστυχα του Δημήτρη Γκιούλου από τις εκδόσεις Θίνες, και οι εκδόσεις Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος για το βιβλιο Μαρτίνος Λούθηρος της Maria Tryti Vennerød σε μετάφραση του Θεοδόση Αγγ. Παπαδημητρόπουλο, ενώ Βραβείο ΕΒΓΕ Γενικής εικονογράφησης απονεμήθηκε στο Bob Studio για Το τέλος του κόσμου από τις εκδόσεις Key books.